Pivska priča Daruvara

Već dugo me neki grad nije oduševio kao Daruvar i to na prvu. Još jednom sam se uvjerila kako vanjska ljepota ne znači ništa bez one unutarnje, tople i najdivnije. A pravu ljepotu Daruvara, onu unutarnju, čine njegovi stanovnici, njihov ponos na rodni grad, brojne znamenitosti i bogatstva za koja nisam ni znala.

Stigla sam na poziv Daruvarske pivovare https://www.pivovara-daruvar.hr  da čujem njihovu Pivsku priču, novi daruvarski turistički proizvod koji je oko piva okupio niz lokalnih proizvođača. Pivska se priča sastoji od razgledavanja pivovare, grada Daruvara i dvorca grofovske obitelji Janković, predavanja Mate Pejića o kulturi piva, pivsku večeru iz kuhinje Daruvarskih toplica i prezentaciju sparivanja vina i sira, sirane Biogal, meni najdraži dio priče.

Dočekani smo u dvorištu Daruvarske pivovare koja se nalazi u centru Daruvara. Zaboravila sam napomenuti da se sve važno u Daruvaru nalazi upravo u centru i oko centra što znači 5 minuta hoda u bilo kojem smjeru. Ovo je fenomenalno jer ostavljate auto na parkiralištu i krećete pješke u avanturu zvanu Pivska priča.

Pivovara Daruvar ima tradiciju dugu više od 178 godina i najstarija je hrvatska pivovara, koja od osnivanja 1840. godine djeluje na istom mjestu. Tijekom godina postojanja nekoliko puta je mijenjala svoje vlasnike, ali tradicija i receptura proizvodnje piva ostala je ista. Pivovara ima respektabilan brend i jedan od najdugovječnijih u hrvatskom pivarstvu – Staročeško pivo i noviji brend pod nazivom 5th element https://www.5th-element.com.hr  .

Pivska priča kreće s pivskim pecivima lokalne pekare Imako i dok uživate u svakom zalogaju, u razgledavanje vas vodi Krešo Marić, majstor pivar i voditelj proizvodnje u Pivovari Daruvar koji s nevjerojatnom strašću govori o proizvodnji piva. Postajete znatiželjni i žedni posebno kada znate da će na kraju obilaska utažiti vašu i znatiželju i žeđ najboljom pivom.

I kada pomislite da ne može bolje, počaste vas hladnom pivom i odvedu u Daruvarske toplice https://www.daruvarske-toplice.hr/hrvatski/naslovnica_1/ na ručak, a poslije ručka slijedi odmor po vašoj želji.

Navečer je uslijedilo okupljanje u prostorijama Daruvarske pivovare gdje sam jedva dočekala upoznati i čuti Matu Pejića https://pivnica.net/ koji nam je ponudio priču o kulturi piva s naglaskom na „Misli globalno, pij lokalno“.

Sve to naravno uz nevjerojatne okuse piva i domaće hrane koje je teško opisati, jednostavno morate probati.

Rekla sam da je u Daruvaru sve na nekoliko minuta hoda što u ovom slučaju ispada kao velika prednost, jer kada završi večera s 3 slijeda i kada probate njihovu pivu, posebno vas veseli što do kreveta možete doslovce za 5 minuta.

Ujutro vas dočeka doručak u Daruvarskim toplicama, a zatim razgledavanje grada koji je okružen mirisnim zelenim vinogorjem te opremljen spojem povijesne i suvremene arhitekture i maštovito uređenim parkovima. Daruvar se opravdano ovjenčao s četiri zlatna, dva srebrna i jednim brončanim priznanjem od strane Hrvatske turističke zajednice. Navedena priznanja potvrdila su da je Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad u kojem se sklad arhitekture, prirodno nadopunjava s ljepotom okoliša.

Jedan od ključnih aduta u atraktivnoj ponudi Daruvara su poznate Daruvarske toplice. Njihova dugogodišnja tradicija upotpunjena s daruvarskom vinskom cestom te zabavni sadržaji koji se nalaze u sklopu Termalnog vodenog parka “Aquae Balissae”, čine grad zanimljivim mjestom za mnoge domaće i strane posjetitelje. U Lječilišnom perivoju se nalaze, između ostalog, dva kaptirana izvora termalne vode; Antunovo vrelo i Ivanovo vrelo kojeg još zovu Zdenac želja.

Dvorac grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu grada zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Perivoj nosi obilježja baroknog i pejzažnog stila, a neka stabla tada posađena u perivoju, još uvijek su živa. Središnjim očuvanim dijelom s južne strane dvorca, ispred glavnog ulaza, dominira muški primjerak stabla Ginko biloba. Muško stablo je najveći i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj s opsegom debla od oko sedam metara, a od 1974. godine je zaštićen kao pojedinačno stablo. Dvorski perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar i kao nepokretni spomenik kulture zajedno s dvorcem.

Nakon obilaska uslijedio je završni dio pivske priče, točka na „i“, sljubljivanje sireva daruvarske mini sirane Biogal https://www.sirana-biogal.hr/ s pivima iz linije 5th element. Sljubila ih je vlasnica Melita Pokorny koja je zajedno s Krešom Marićem održala prezentaciju, a mi smo s oduševljenjem degustirali.

Bili smo naprosto oduševljeni cijelom pričom koju čine dobrodošlica, gostoljubivost, ugodno društvo, nova saznanja, odlični okusi i ugodni razgovori.

Sigurno ću doći opet! Nadam se i vi, a možda se sretnemo i zajedno budemo dio ove divne pivske priče. Pivili!

Fotografije: Miran Husak i Mato Pejić

    Call to action banner image
    x

    Lost Password