salata od jabuka i piletine

4 RAZLOGA ZAŠTO JESTI SALATU

Salata je ukusna, prepuna vlakana, možete pojesti veću količinu koja će vas lijepo zasititi uz niskokaloričnu vrijednost, samo pazite na zamku raznih gotovih umaka koji donose nepotrebne kalorije kojih često nismo svjesni.

Primjerice, jedna žlica suncokretovog ulja ima 112 kalorija koliko ima i maslinovo ulje iako je zdravije i preporuča se, no svakako treba paziti na količinu. Sa 3 žlice kojom većina začini veću zdjelu salate unosite 336 kalorija. Stoga osobe koje paze na prehranu trebaju unijeti maksimalno 1 žlicu ulja dnevno.

Ja sam već stekla naviku paziti na ulje pa tako veću zdjelu začinim s maksimalno 1 žlicom ulja, manje soli i možda par kapi bučinog ulja ovisno koje se povrće nalazi u salati. Ljeti, kada domaće povrće ima izražen okus, gotovo mi nije potrebno dodatno začiniti salatu, posebno rajčicu.

Evo recepta za ukusnu ljetnu salatu

ljetna salata

Salata obiluje vlaknima

 Hrana bogata vlaknima smanjuje razinu kolesterola i sprječava konstipaciju (zatvor, neredoviti rad crijeva). Osim toga vlakna daju osjećaj sitosti. Dakle, ukoliko salatu uvedete u svakodnevnu prehranu, manje ćete jesti i na kraju možete skinuti višak kilograma, posebno ukoliko salatu uvrstite kao večeru.

Ovdje možete pogledati recept za ukusnu salatu od jabuka i piletine

salata od jabuka i piletine

Salatom smanjite unos kalorija

Jedna je studija dokazala da konzumiranje niskokalorične hrane, kao što je zelena salata koja ima i manje od 150 kalorija, pojačava sitost i smanjuje ukupan broj kalorija unesenih tijekom obroka. Naravno, bez dresinga, umaka i previše ulja.

Salata je puna antioksidansa

Zelena salata sadrži velike količine antioksidansa (vitamin C i E, folna kiselina, likopen i alfa i beta karoten). Upravo ti antioksidansi štite tijelo od utjecaja štetnih radikala. Ako u ili uz salatu jedete i sirovo povrće, učinak će biti još bolji.

Istraživači već godinama napominju da voće i povrće smanjuju rizik od mnogih bolesti, posebice karcinoma. Neke od najboljih namirnica koje možete uključiti u svoju svakodnevnu salatu su grah, grašak, paprike, rajčice, mrkve, jabuke, nektarine, breskve, šljive, kruške i jagode.

Kvinoja će se odlično uklopiti u salatu s orasima, tikvom i prokulicama, recept je na linku

salata s kvinojom, tikvicama i prokulicama

Salata je hrana za mozak

Unošenjem dobrih masnoća (maslinovo ulje, orasi i avokado) uz povrće, potaknuti ćete tijelo na upijanje zaštitnih fitokemikalija, kao što su likopen iz rajčica i lutein iz tamnozelenog povrća. Nedavno istraživanje pokazalo je da tijelo nakon konzumiranja avokada upija osam puta veću količinu alfa karotena i čak trinaest puta veću količinu beta karotena (oboje štite od karcinoma i srčanih bolesti). Druga je studija potvrdila da maslinovo ulje i sirovo povrće produljuju životni vijek.

Kus kus je odličan dodatak salati, a recept možete pogledati ovdje

kus-kus salata

Sada kada sve to znate, počnite s primjenom i odmah ćete se osjećati bolje. Kada idete u kupovinu, kupite veću količinu salate (za tjedan dana) tako da uvijek pri ruci imate ovo zeleno i šareno zlato. Olakšajte si tako da glavicu zelene salate očistite, operete, osušite i držite u hladnjaku obloženu papirnatim ručnicima. Zelje kada ribate, naribajte veću količinu pa svaki dan imate već spremno za konzumaciju. Ukoliko pak nemate vremena, u dućanima možete kupiti već zapakiranu očišćenu salatu, od zelene do ribane mrkve.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password