5 ZAMJENA ZA JAJA – NAMIRNICE KOJIMA LAKO MOŽETE ZAMIJENITI JAJA U SLANIM I SLATKIM RECEPTIMA!

Jaja u prehrani koristim gotovo svakodnevno i nikada nisam razmišljala o alternativi s obzirom da nemamo zdravstvenih problema niti uvjerenja zbog kojih ne bismo koristili jaja.
S vremenom me sve više vas, a posebno na radionicama pripreme zdravih obroka, pitalo koristim li jaja te mogu li za vas pripremiti neku alternativu s obzirom da ih ne volite, ne smijete ili ne želite jesti.
Počela sam istraživati i isprobavati kod kuće niže navedene kombinacije koje dijelim s vama i koje će vam pomoći u situacijama kada nemate jaja kod kuće ili kada ih ne jedete te ove zamjene postaju vaš stalni odabir.
Meni osobno su najdraža zamjena chia sjemenke i aquafaba koja me oduševila. Nevjerojatno je kako od npr. tekućine od slanutka iz limenke možete miksanjem dobiti smjesu koja izgleda isto kao tučeni bjelanjak.
Probajte i javite dojmove!

SMJESA OD PRAŠKA ZA PECIVO, ULJA I VODE
Za izradu slastica bez glutena možete koristiti smjesu koja se sastoji od dvije žličice praška za pecivo, jedne žlice ulja i dvije žlice vode. Navedena će količina zamijeniti jedno jaje.

CHIA SJEMENKE
Da biste zamijenili jedno jaje bit će vam potrebna jedna velika žlica mljevenih chia sjemenki koju ćete pomiješati s tri žlice vode. Dobivenu smjesu ostavite u hladnjaku 15 minuta i koristite u klasičnim receptima kao zamjenu za jaje.

AQUAFABA
Aquafabu sam otkrila prije 2 godine i nastavila ju koristiti s velikim oduševljenjem! Pročitala sam da je mnogi smatraju najpristupačnijom i najzdravijom zamjenom za jaja. To je tekućina koja nastaje kuhanjem graha, slanutka, graška i ostalih mahunarki. Možete koristiti onu iz limenki navedenih mahunarki, a možete koristiti tekućinu koja će vam ostati nakon što skuhate mahunarke.
Aquafaba može zamijeniti bjelanjak ili cijelo jaje. Njezin miris i okus potpuno su neutralni pa jela pripremljena od ove tekućine nemaju okus mahunarki.
Omjer za pripremu jela je jednostavan – jedno cijelo jaje zamijenit će tri velike žlice aquafabe dok će zamjena za jedan bjelanjak biti dvije velike žlice aquafabe.

PSYLLIUM
Psyllium najčešće koristim kod izrade peciva i kruha od bademovog brašna jer brzo zgušnjava hranu i uspješna je zamjena za jaja u pripremi omiljenih jela.
Koristiti ga možete u obliku ljuskica ili ljuskice možete samljeti pa će psyllium biti u obliku praha.
Jedno jaje mijenja smjesa dobivena od 1 žlice mljevenog psylliuma i 1 žlice vode.

JOGURT ILI VRHNJE
Jogurt i vrhnje najbolja su zamjena za jaja ako pripremate biskvite i palačinke.
1 jaje zamijenite s 2 žlice jogurta ili vrhnja. Ako izbjegavate kravlje mliječne proizvode, dobra zamjena može biti bademovo ili sojino vrhnje.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password