9 recepata za najbolji domaći kruh

9 RECEPATA ZA NAJBOLJI DOMAĆI KRUH!

Kada god objavim fotku ili recept za kruh, nastane prava pomama i mislim da vas ništa ne interesira više od dobrog recepta za domaći kruh.

Tako je bilo i neki dan kada sam objavila fotku netom ispečenog kruha od bijelog pirovog brašna za koji još nisam natipkala recept, jednostavno ne stignem pa sam odlučila na jednom mjestu objaviti cijelu svoju dosadašnju kolekciju.

Ugodno sam se iznenadila kada sam nabrojala 9 recepata (ima i slatka varijanta), a to je tek početak jer se tek sada bacam u pravu potragu za svim mogućim kombinacijama od zdravije vrste brašna. Bit će zanimljivo!

Prvi su kruh, i to od pšenice i ječma, pekli Egipćani 1500 godina pr. Kr., vjerojatno je bio beskvasni i zapravo pogača od brašna, soli, koja se pekla u žeravici i pod pepelom u peći, na što upućuju slike na zidovima grobnica i zapisi starih Egipćana.

Rimljanima je kruh bio također jedna od najvažnijih namirnica, ondašnji pekari su za aristokrate morali za svako jelo poslužiti odgovarajuću vrstu kruha, pekli su lepinje posute makomlovorombademima, krušćiće sa sirommaslinama, a osobito su bili omiljeni oni sa začinskim biljem poput peršina ili vlasca. Rimske vojnike nazivalo se “žderačima kruha”, jer su dobivali kilogram kruha dnevno.

Devetnaesto stoljeće je bila značajna prekretnica u prehrani stanovništva Europe, jer je započela masovna proizvodnja bijelog brašna, a svi nedostatci bijelog kruha kao simbola blagostanja i gospodstva pokazat će se tek u 20. stoljeću.

Kada sam ja bila mala, bijeli je kruh bio simbol bogatstva i obilja, a crni su jeli siromašniji ljudi, bio je jeftiniji i gotovo se dijelio na ulicama. Ako se dobro sjećam, tada je bio i polubijeli kruh.

20. stoljeće je bilo stoljeće bijelog kruha i vrijedilo je pravilo „što tamniji kruh, to je niži socijalni status osobe koja ga jede“ . Da ne povjeruješ.

Oduvijek sam bila ljubitelj kruha i gotovo nikada kući iz dućana nisam donijela cijeli kruh, okrajak bih na putu do kuće otkinula i slatko mljackala uživajući u hrskavosti dok mašem vrećicom i riskiram da se sve raspadne (što se nebrojeno puta i dogodilo). Slanac mi je bio omiljena delicija, a danas pekaru i bijeli kruh izbjegavam u širokom luku.

Unazad više od 10 godina slušam svoje tijelo i izbjegavam bijeli kruh, posebno onaj iz lokalni pekara koji ima čudan miris, pun je zraka i okusom mi ne odgovara. Tako je krenulo moje istraživanje raznih vrsta brašna, kombiniranje, dodavanje, oduzimanje, a sve kako bih dobila najbolje od zdravijih vrsta brašna. Pirovo najčešće koristim i to integralno i svi moji recepti imaju nešto zajedničko, nema dugotrajnog postupka, dizanja tijesta po 2-3 puta. Svaki je brzo gotov, bez puno muke, jednostavan, a ukusan, zasitan i puno zdraviji od kupovnog.

Niže su najbolji recepti, krenite s istraživanjem i uživajte!

Kruh sa suhim rajčicama i sirom

Zdravi kruh bez kvasca

Kruh od banane i heljdinog brašna

Peciva od bademovog brašna

Chia kruh

Proteinski kruh

Domaći hruh od pirovog brašna

Brzi kruh

Hrskavi kruh s pivom

    Call to action banner image
    x

    Lost Password