Avokado

Avokado je egzotično voće neobičnog izgleda i podsjeća na krušku, a dolazi iz Srednje i Južne Amerike. Ima zelenu grubu koru, a mekanu i ukusnu unutrašnjost bogatu vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Upravo zbog svojeg sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

 

Kada kupujete avokado, pripazite da plod nije previše mekan, to bi moglo značiti da je previše zreo i tada neće biti dobar za korištenje. Najbolje bi bilo kupiti avokado dok je tamno zelene boje i djelomično mekan, jer to znači da je dovoljno zreo.

Kao što je stvar i s ostalim tropskim voćem, ako ga kupite nezrelog, ostavite ga u papirnatoj vrećici i pustite da sazri na sobnoj temperaturi za što će mu trebati oko dva dana. Osobno, kada kupujem nekoliko plodova odjednom i imam plan kuhanja i znam kada ću koristiti avokado, obično kupim jedan mekši koji ću koristiti odmah, a ostale plodove tvrđe koji će potrajati nekoliko dana.

Ako želite da ubrzano sazri, u vrećicu dodajte zrelu jabuku ili bananu. One će oslobađati prirodni biljni hormon etilen i utjecati na sazrijevanje avokada. Zrele plodove držite u frižideru. Avokado je najbolje iskoristiti odmah, ali ako iskoristite samo pola avokada, nemojte vaditi košticu iz druge polovice. Poprskajte tu polovicu limunovim sokom i obložite plastičnom folijom te spremite u hladnjak do sljedećeg korištenja. Nemojte da to bude za nekoliko dana jer će avokado potamniti, najdulje ga čuvajte 48 sati.

Avokado je pun nutritivnih vrijednosti jer je bogat nezasićenim masnim kiselinama, kalorijama, željezom, bakrom, fosforom i magnezijem. Osim toga, izvor je vlakana i bogat vitaminima A, C i E, ali i kalcijem i kalijem.

Avokado je dobar za pomlađivanje kože, poboljšanje rada srca, reguliranje krvnog tlaka, poboljšava vid, smanjuje mogućnost bubrežnog kamenca, za ispiranje usta i rješavanje neugodnog zadaha, a posebno pomaže trudnicama u jutarnjim mučninama i boljem razvoju fetusa.

 

Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Avokado je, što je iznimno pozitivno, vrlo jednostavan za konzumaciju, a budući da nema neki intenzivan okus, lako ga je uvrstiti u plan prehrane bez straha da će okus dosaditi. Može ga se dodati u širok spektar obroka: od salata, namaza, kolača, deserata, pudinga, tortilja, smoothija… Njegova masna i kremasta struktura dati će punoću okusa obroku. Zasitan je što znači praktičan i osobno ga najviše konzumiram za doručak koji je najvažniji obrok u danu. Ako ga, primjerice, za doručak jedete uz jaja, sigurno ćete biti siti 4 – 5 sati što je jako bitno i nećete posezati za nezdravim grickalicama ili međuobrokom.

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password