Balada o siru i pivu – I.dio

Tartufek & Stout

Kažu da uvriježeno pravilo – koje vino ide uz koje jelo, jednako vrijedi i za pivo. Mogu vam reći da se slažem i to od kada sam prvi put u životu probala sljubljivanje sira i piva. Cijeli sam život slušala razne balade o vinu i siru i ni sanjala nisam da ću otkriti novu baladu koja će postati moja omiljena.

Hedonisti znaju o čemu pričam, a ostali mogu postati hedonisti ako se opuste i upuste u nove pustolovine okusa.

Sir je tako savršena namirnica da ga teško išta može nadmašiti kao hranu samu po sebi pa se zato poslužuje sam, uglavnom na drvenoj daščici, uz krišku voća ili bobicu grožđa, komadić kruha i maslinovog ili bućinog ulja, ali svakako uz čašu dobrog piva.

Nema sira koji ne ide uz neko pivo, a uz malo domaćeg kruha čine kombinaciju za pravi užitak.

Već neko vrijeme kuham s pivom i otkrivam nove okuse poštujući osnovna pravila, ali i bez pravila jer jedino pravilo doista jest da se vama okus sviđa i da poželite još.

Najvažnije je ipak pridržavati se toga da blag sir ide uz blago pivo, zreliji sir uz jaca piva, ali se isto tako možete poigrati pa uz slani sir poslužiti sladunjavo pivo.

Ne brinite, nisam ni ja znala u početku koji sir ide uz koje pivo, već sam pažljivo slušala znalce, isprobavala i pronašla svoje najdraže kombinacije.

Ako ste ljubitelj tamnijeg piva, servirajte ga uz sir jače arome i okusa. Tamna piva težeg okusa bolje će se spojiti s težim, snažnijim i zrelijim sirom. Tako će se sir bogatije teksture savršeno slagati s pivom koje krasi izrazita pjenušavost. A ako ste u prilici, svakako vodite računa o njihovom podrijetlu te sljubite pivo i sir koji potječu s istog područja.

Moja najdraža kombinacija koja apsolutno zaslužuje prvo mjesto u baladi o siru i pivu jest ona između stout piva izrazito crne boje s čokoladno smeđom pjenom i kravljeg sira s tartufima koji osebujnim okusom oplemenjuju sir dajući mu karakterističnu aromu i „after taste“.  Prava je to eksplozija okusa i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  Tartuf, kralj šume u siru apsolutno vlada, a u kombinaciji s ovom crnom pivom profinjene teksture, omamljuje i svatko tko proba, osjeća se kao kralj.

I pivo i sir su s istog područja pa tako u divnom gradu Daruvaru možete postati hedonist ili ako već jeste, potražiti ove okuse u Pivovari Daruvar koja redovito organizira sljubljivanje piva i sireva.

 

https://5th-element.com.hr/

https://www.sirana-biogal.hr/

 

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password