BJELOVARSKO – BILOGORSKI KRAJ, ZELENI BISER KONTINENTALNE HRVATSKE

Zeleni biser Hrvatske u čijem su se središtu smjestile tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, ispričati će brojne priče o toplini i gostoljubivosti Bilogoraca i Moslavaca.

Lijepi gradovi, romantična sela, zelenilo kud oko seže, gore i doline, bregovi i mirisne livade s konjima uz toplinu i gostoljubivost domaćina, neki su od mnogobrojnih aduta ove županije, a sve to okrunjeno atraktivnim biciklističkim stazama i vinskom cestom.

GAREŠNICA – CENTAR ZA POSJETITELJE NATURA 2000

Zgrada bivšeg Društvenog doma u Garešnici dobila je potpuno novu namjenu, u samom centru grada sada stoji potpuno preuređeni objekt Centar za posjetitelje Natura 2000 koji je napravljen u sklopu projekta “Zeleni vrtovi Poilovlja “.

Poilovlje – mjesto na kojem i sunce odmara

Područje garešničkog Poilovlja, značajno kao stanište mnogih zaštićenih vrsta ptica dio je ekološke mreže Natura 2000.  Krajolik je prepun prirodnih ljepota, a rijeka Ilova je od ogromnog značaja za cijeli ovaj kraj, u svakom smislu.

Grad Ive Robića

Ivo Robić rođen je u Garešnici 1923. godine. Otac Stjepan volio je glazbu te je vodio tamburaški orkestar. Tako je Ivo Robić već zarana pjevao u zboru i svirao violinu. Tijekom školovanja u srednjoj školi u Bjelovaru, kamo se je obitelj preselila, Robić je već osnovao s prijateljima školski dixieland sastav s kojim je amaterski nastupao.

Kod Bake  – raj za nepce

Restoran Kod Bake smješten je u sjeveroistočnom dijelu Moslavine i čini još jedan biser Garešnice. Vlasnica Danijela Crnjak Andri kuha sa srcem tradicijska jela, a većinu namirnica koristi iz vlastitog OPG-a. Smiješak joj ne silazi s usana, vesela je i puna energije, a o hrani može pričati danima. Zato smo se odmah skompale.

buncek

Specijaliteti su jela od divljači i gljiva, buncek i kiselo zelje koje je mene oborilo s nogu, špek fileki, jela sa šparogama i divljim lukom. To je samo do ponude, Danijelinoj mašti nema kraja te vas svaki put može iznenaditi novim okusima.

DARUVAR – GRADIĆ PO MJERI ČOVJEKA

Zelen i uređen, skladan i smiren Daruvar je idealan za šetnju, a šetnjom kroz njegov centar pronaći ćete i atraktivne skulpture. Prošećite Julijevim parkom, u kojem se nalaze skulpture “Ždrala” (simbol Daruvara) i “Kupačice” ili “Goje Maje”.

Možete zaželjeti želju i baciti novčić za sreću u „Ivanovo vrelo“ – najveći kaptirani izvor ljekovite termalne vode. Zanimljivo je i to da se Julijev park nije mijenjao već više od 150 godina a sa svojim kaptiranim izvorima ljekovite tople vode i povijesnim građevinama, ovo je jedan od najljepših ako ne i najljepši perivoj u Hrvatskoj.

Veličanstveni Ginko

U vrtu dvorca Janković u jednom od najljepših perivoja Hrvatske, smjestio se Ginko, veličanstveno stablo posađeno davne 1777. godine.

 

Jeste znali da je Ginko biloba najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina? A jedno takvo živi u Daruvaru, službeno je najveće i najstarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Ovaj fascinantni primjerak Ginkga bilobe daruvarčani su nazvali Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik.

Dvorac Janković

Upoznali smo dvorac iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom centru Daruvara, dvorac koji spada u zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije. Antun Janković je sebi u Podborju dao izgraditi dvorac imenom Daruvar (Ždralovgrad) s prostranim parkom oko njega za koji je tadašnji istraživač i putopisac Friedrich Wilhelm von Taube napisao: „To je dvor najljepši u cijeloj kraljevini, pa se ne bi trebao ni u Beču sakrivati“.

Najbolji burek stiže iz Daruvara

Želite li pojesti nešto slasno, hrskavo, zasitno i super ukusno za doručak, zaputite se u popularni zdravljak Orijent na trgu Franje Tuđmana.

Mi smo omastili brk rano ujutro i bio je to doručak za pamćenje.

Lokalci ga znaju pod jednostavnim imenom „Kod Faruka“, a tamo se jede hvaljeni burek. Burek je sočan, napravljen s idealnim omjerom tijesta i sira ili tijesta i mesa, odluka o tome jeli bolji mesni ili sirni je jedna od težih koje ćete donijeti kad sjednete za stol i probate burek. Mjesto ima tradiciju dužu od 40 godina a obiteljski posao mu je predao davne 2013 otac Mahir. Burek kod Faruka postao je unatrag nekoliko godina i turistička poslastica, preporuka za obaveznu posjetu kad ste u Daruvaru.

Beerlist – pivske priče

Pivovara Daruvar osnovana je davne 1840. godine a priča o Staročeškom pivu počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi. Brand 5thElement rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj craft sceni.

pivo

Kako se pivo proizvodi od 4 osnovna sastojka (hmelja, slada, vode i kvasca) iz 5th elementa odlučili su predstaviti te sastojke kroz 4 elemeta: Vatru, vodu, zrak i zemlju uz peti dodatak, a to je Ljubav. Krešo Marić majstor piva u pivovari i Miran Husak, autor programa Beerlist, dvoje su uigranih kolega koji će vas umješnošću pravih pivskih majstora voditi kroz prezentaciju piva, odnosno degustaciju BEER LIST uz najfinije sireve i čokoladnu tortu pekarnice Imako.

Vinarija Coner – vinski raj

Na spoju vinorodnih brežuljaka i bukovih šuma s plodnom ravnicom kojom teče rijeka Drava, oplemenjuju ju hrastove prašume i nadaleko poznati Peski, vinarija vas poziva da se opustite i uživate u trenutku koji će Vam ostati trajna uspomena.

Posjetite ih i upoznajte suvremene načine proizvodnje vina, uživajte u zdravoj hrani i druženju, te na koncu, ponesite dio bilogorskog mira sa sobom.

Dočekali su nas raširenih ruku s odličnim čvarcima od crne svinje i domaćim suhomesnatim proizvodima, a vina su nas osvježila i oraspoložila da smo poželjeli kod njih ostati cijeli dan.

Gravel Tura – doživljaj prirode na biciklima

Nakon vinarije zaputili smo se prema graničarskom čardaku povrh Velikog Trojstva gdje su nas dočekali vodiči Igor Prka i Senad Vegić. Vozili smo kroz bilogorske vinograde, šume, livade, polja i sela.
Odvažite se i doživite bilogorsku prirodu na ovaj način.

Na malenom brijegu – mjesto Bilogorskih veda

Bilogorski vedi bili su začudna, mitološka bića Bilogore, uglavnom muškog roda, visoka rasta, obrasli dlakama. Živjeli su u šumama, imali svoje gradove na krčevinama, navodno je svaka kuća na Bilogori i u nekim dijelovima Podravine imala svog Veda.

Na malenom brijegu ćete se osjećati kao u bajci, odlično jesti, zapjevati, šetati kroz šumu i možda sresti Veda, a svakako čuti priče o njima, jahati konja te doživjeti piknik u prirodi uz domaće štrudle i zlevanku.

Izletište Vrata Bilogore – OPG Mihoci

 Najavili su da nas čeka lagana večera što smo došavši na izletište shvatili da ne postoji tj. kod njih lagana večera znači da nema večere.

Smješteni su na jednoj od najviših točaka Bilogore te upravo zato s Izletišta pogled seže do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice, dok dušu hrani jedan od najtoplijih i najatraktivnijih zalazaka Sunca. Okruženi su šumama, plodnim poljima, vinogradima, povrtnjakom koji sami obrađuju, livadama i voćnjacima.

Hrana je domaća, ukusna, porcije obilne i sigurno ćete otići zadovoljni nakon što doživite jedan od najljepših zalazaka sunca.

ZELENI BJELOVAR – parkovi, drvoredi, zelene oaze

S pet, šest parkova, nekoliko parkića i zelenih površina te desetke drvoreda u samom gradu, bez okolnih naselja, za Bjelovar se može reći da je grad s dosta zelenila. U središtu parka nalazi se glazbeni paviljon ljeti postaje središte kulturnih događanja na otvorenom!

ŠTO VIDJETI U ČAZMI?

Zelena šetnica i prvi javni biološki bazen

Posjetiteljska staza duga 1,8 km vodi ispod krošnji drveća, kroz šumu te obilaznim putom preko vode. imate priliku kroz šetnju promatrati biljni i životinjski svijet u potpuno prirodnom okruženju.

šuma

Za one željne ljetnog osvježenja, Čazma nudi još jednu atrakciju – prvi biološki bazen u Hrvatskoj. Biološki bazeni su inače hit u svijetu jer se za njihovo čišćenje ne koristi klor već se voda pročišćava uz pomoć biljaka i mikroorganizama, isto kao i naš bazen iz Čazme.

Romska kuća – mjesto otvorenog srca

Dočekali su nas Slađana i Goran Đurđević, na prvu neobičan par jer zasigurno nismo očekivali plavušu plavih očiju u narodu poznatu kao „plavu ciganku“ koja tečno govori romski i toliko zna o romskoj povijesti.

Jeste li znali da je 1971. održan Prvi svjetski kongres Roma u Londonu kada je prvi put usvojena odluka o romskoj zastavi, službenoj himni (Gyelem, Gyelem što u prijevodu znači „Idem, Idem“) i proglašenju službenog romskog jezika, a tada je prihvaćen i naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek?

Njihove su boje crvena i zlatna, a Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Ranč Letec

jeleni i srne

Ovdje ćete se pogostiti sjajnim sirevima uz kraljevsku jelenju salamu, sve zaliveno finom kapljicom vina.

Ranč je osnovan 2005. godine kao obiteljska tvrtka koja se krenula baviti uzgojem jelena, tovom junadi, svinja i poljoprivrednom proizvodnjom. Jeleni imaju veliku površinu za slobodno kretanje i ispašu tijekom cijele godine. Na imanju broje sveukupno 250 jelena.

Zmajevo gnijezdo – OPG Obitelji Pirak

Na malenom brijegu smjestio se restoran Zmajevo gnijezdo gdje su nas ugostili kao kraljeve. Daleko poznati po dobroj, domaćoj hrani, opravdali su pozitivne glasine te smo otišli za Zagreb puni dojmova. Od domaće juhe preko krpica sa zeljem, pečenog krumpira, ukusnog mesa do odličnog vina, probali smo sve redom, a na kraju su nas ostavili bez teksta domaćom štrudlom. Ambijent je ugodan onako domaći, osoblje ljubazno, a turska kava nezaboravna.

Imanje Salaj – I bi svjetlost!

 Jedan maleni dječak, sin mlinara iz Grabovnice, bio je toliko siromašan da mu je čak i skromno božićno drvce bio nedostižan san.

Odrastao je s vizijom – kupit će veliko imanje i svakog Božića će sjaj okićenih stabala i blistavih lampica pružati obilje radosti putnicima namjernicima, onu istu koju sam nije osjetio nikad dok je bio mali. Priča koja se rodila iz jednog sna, otjelovila se u SalajLandu, imanju iz snova kada je prvi puta prije 18 godina gospodin Zlatko Salaj, dječak iz naše priče, postavio tada skromnih 7000 lampica na svom imanju.

Svake godine mijenja dizajn i postav imanja za Božićnu priču, dodaje nove lampice i nova umjetnička djela. Imanje je bilo zadnja postaja našeg press putovanja ali kao svugdje gdje smo došli, bili smo dirnuti pričom koja stoji iza truda i ljepote, pričom o ljudskom duhu koji nađe načina kako pobijediti ne samo okolnosti, već sam život koji je na samom početku dodijelio loše karte.

Fotografije: Stipe Boščić, Domagoj Sever, Putoholičari, Marina Obradović, Antonio Ivičević

    Call to action banner image
    x

    Lost Password