Brokula

Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne. Daje organizmu neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.
U njoj se nalazi dva puta više vitamina C nego u špinatu i jednaka količina kao u limunu. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Pročišćava jetru i vrlo je bogata celulozom, koja stimulira rad crijeva.
Brokula je povrće koje nam sigurno osigurava dug i zdrav život, u prvom redu zahvaljujući koncentraciji, to jest prirodnom i rijetkom odnosu ljekovitih sastojaka koji nas štite od možebitnih bolesti, a to su antioksidansi (sulforafan, beta-karoten, folna kiselina, lutein, razni vitamini itd. ) i antikarcinomi te regeneratori koji imaju moć regeneracije naših oštećenih stanica, što je velika garancija dugovječnosti, a to nam potvrđuju znanstvena istraživanja o tamnozelenom povrću, među kojim su brokula, cvjetača, kelj, kupus itd.
Dostupna je cijele godine iako vrhunac sezone doseže tijekom hladnih mjeseci. Čuvati je treba u hladnjaku u plastičnoj vrećici i može potrajati do 10 dana. Za kuhanje je pripremite na način da cvjetove odvojite nožem tako da budu podjednake veličine tako da svi cvjetovi budu kuhani u isto vrijeme. Stapku možete oguliti i kuhati zajedno s cvjetovima. Prije kuhanja operite je pod mlazom vode, nemojte namakati u vodi ili ostavljati u vodi.

Kuhajte je na pari točno 5 minuta, to je vrijeme kuhanja koje daje brokuli najbolji okusi vrijeme u kojem neće pustiti neugodan miris.

100 grama brokule ima samo 33 kalorije, 7 grama ugljikohidrata, 1,7 grama šećera i 2,8 grama bjelančevina.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password