DEBLJINA JE KRONIČNA BOLEST

DEBLJINA JE KRONIČNA BOLEST!

Nastavimo li ovim tempom, u Hrvatskoj će do kraja desetljeća biti gotovo milijun ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom! Svaka druga osoba je pretila!

Posebno zabrinjava porast debljine kod djece jer debljina je bolest što znači da je rizični čimbenik za brojne bolesti kao što su kardiovaskularne, bolesti mentalnog zdravlja, pojedinih karcinomi i sl.

Istraživanja pokazuju da Hrvati, osim što se manje kreću, ne kuhaju ili kuhaju vrlo slabo. Jedu polugotova i gotova jela, a doručak koji je najvažniji obrok u danu, jedu u pekarama. Hrana i tjelovježba najvažniji su faktori u očuvanju zdravlja i optimalne tjelesne težine.

Na tečajevima kuhanja zdravih obroka za djecu i odrasle pokazujemo kako zdravi obroci mogu biti i jesu ukusni, jednostavni i brzo gotovi https://pricejednekuhace.hr/tecaj-kuhanja-zdravih-obroka/

Usvajamo nove okuse i nove namirnice, učimo o zdravim navikama te kako izbaciti ili smanjiti unos šećera, bijelog brašna, soli, pekarskih proizvoda i brze hrane.

Djeca uz pomoć majke pripremaju peciva od bademovog brašna. Foto: Miroslav Obradović

Bitno je znati da osobe s pretilošću u promjene trebaju kretati postupno, tako da se poštuju ukusi i afiniteti pojedinca i određena razina slobode pri izboru jela.

U više sam navrata pisala tekstove na temu prijedloga kako se organizirati i što jesti primjerice za doručak https://pricejednekuhace.hr/dorucak-najvazniji-obrok-u-danu/ i kako se organizirati uz ideje i recepte https://pricejednekuhace.hr/najbolji-vodic-za-zdravi-dorucak-od-ideje-do-recepta/

Važno je i poticanje razvoja kreativnosti u smjeru izbora i kombiniranja poželjnih namirnica. U tome je najvažnije usvajanje korisnih znanja i vještina za kreiranje personaliziranog jelovnika s manje kalorija, a s poželjnijim utjecajem na zdravlje.

U ovom tekstu nalazi se moja priča. Ako mogu ja, možeš i ti https://pricejednekuhace.hr/kako-sam-promijenila-navike-i-prestala-jesti-hranu-iz-pekare/

Što su ciljevi realističniji to će uspjeh biti dugotrajniji. Redukcijska prehrana podrazumijeva unos smanjenog broja kalorija u odnosu na uobičajene preporučene energetske vrijednosti, uz unos energije iz izvora bjelančevina od 10 do 20%, unos energije iz izvora ugljikohidrata od 50 do 55%, s povećanim unosom vlakana i unosom energije iz izvora masti na dnevnoj razini <30%.

Što vam može donijeti zdrava prehrana?

Smanjiti rizik od razvoja najvećih svjetskih ubojica u obliku kardiovaskularnih bolesti i raka. Bolju kvalitetu života, poboljšanje i održavanje funkcije mozga uključujući pamćenje i dobro raspoloženje, zdraviju probavu zahvaljujući optimalnom unosu vlakana, bolje sportske performanse i građu tijela.

Prehranom se može preventivno djelovati na zdravlje, što bismo u narodu rekli „bolje spriječiti nego liječiti“. Zdravije prehrambene navike obično znače nižu tjelesnu težinu, više energije i manje umora tijekom dana, ono što svi želimo!

Više pročitaj u tekstu https://pricejednekuhace.hr/3-koraka-kako-promijeniti-navike-i-sebe-staviti-na-prvo-mjesto/

Javi se za tečaj zdravih obroka putem linka https://pricejednekuhace.hr/tecaj-kuhanja-zdravih-obroka/ ili na individualne konzultacije o promjeni načina života https://pricejednekuhace.hr/individualne-konzultacije/

I ne zaboravite, vaš je dlan najbolja mjera za količinu hrane tj. koliko čega pojesti. Proteini – cijeli dlan; ugljikohidrati – veličina šake; sir – 2 prsta; masnoće – vrh prsta; voće i povrće – pune ruke (muškarci dvije, žene jedna); slatke namirnice – palac; desert – zatvorena šaka.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password