GACKA DOLINA – LJEPOTA ZELENO PLAVIH TONOVA

Želite li pronaći mir u čistoj prirodi i ukusnoj hrani, dolina omeđena Velebitom i Kapelom s rijekom Gackom, trećom najvećom ponornicom na svijetu, idealno je mjesto za uživanje svim čulima.

Gacka dolina idealna je vikend destinacija, u nastavku pročitajte što sve morate okusiti, vidjeti  i doživjeti.

Skrivena blaga Gacke

Ni sanjala nisam koliko je Gacka dolina lijepa u proljeće. Zelena polja prostiru se dokle oko seže i pružaju nevjerojatan doživljaj prirode s kojom se stapate na svakom koraku.

Svaku nijansu zelene boje doživjeli smo na električnim biciklima, stazi dugoj 35 km uz Dejana Lončara, vlasnika agencije Velebit Aktivnosti https://www.velebit.info/

Dejan je osmislio ovu rutu koja obuhvaća svu ljepotu za oko i nepce, povijest i značaj rijeke za ovaj kraj. Dolina postaje čarobna uz njegove priče te na trenutak osjetite ljekovitost mira, tišine i nevjerojatnih boja.

Osim na biciklima, ovaj raj možete doživjeti na quadovima te rijekom ploviti kajacima, a posebna su atrakcija prozirni kajaci u kojima ćete doživjeti podzemni svijet Gacke.

OPG Bronzi Bee – medna rapsodija

Prva stanica Skrivenih blaga Gacke bila je divan OPG na kojem su nas dočekali Nataša i Marinko Bronzović, strastveni zaljubljenici u prirodu i pčelarstvo kojim se bave od 2002. godine.

Ono po čemu su posebni i što se nas posebno dojmilo jest apiinhalacijska kućica u kojoj se nalaze košnice s ugrađenim apinhalatorima. Uz divan pogled u prirodu, sjedite u udobnim naslonjačima te udišete zrak iz košnica koji ima slatkasti miris, opušta i pomaže kod raznih tegoba. Apiinhalacija je postupak u kojem se udiše zrak iz košnica obogaćen mikročesticama svih pčelinjih proizvoda: meda, propolisa, peludi i matične mliječi.

apiinhalacijska kućica

Foto: Marina Obradović

Redovito korištenje pomaže kod tegoba dišnog sustava i alergija, a kažu da može pomoći i kod hrkanja što ćemo osobno provjeriti prvom prilikom.

Aerodrom Otočac

 Zračna luka Otočac može se pohvaliti najdužom aktivnom travnatom pistom na svijetu, dugom 1600 metara. Široka je 30 metara i danas se koristi za polijetanje i slijetanje manjih sportskih aviona, a redovno se koristi i u svrhu zajedničkih vježbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije u vidu obuke vatrogasaca za helikoptersko desantiranje.

aerodrom Otočac

Foto: Marina Obradović

Majerovo vrilo – Slikoviti izvor Gacke u obliku jezera

 Jedan od tri najjača izvora Gacke posjetiteljima oduzima dah svojom ljepotom i poviješću. Na rijeci Gackoj i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas su tek dvije na vrelima u Sincu koje još obavljaju svoju prastaru funkciju mljevenja žita koristeći pogonsku snagu ove rijeke.

Klopot mlina i zvuk mlinskog kamena teleportirat će vas u smireniji način života, utihnut ćete i u trenutku uživati u ovom raju mira i tišine.

Voda je pitka u što sam se osobno uvjerila, ali i ledena s prosječnom temperaturom 9,5°C, ljeti maksimalno 11°C.

Foto: Branko Krčmar/Putoholičari

Vrilo Gacke – restoran za čisti hedonizam

Na Tonković vrilu dočekao nas je miris hrane, a mi dobrano ogladnjeli jedva smo dočekali što će nam ponuditi da omastimo brk i obnovimo energiju.

Za predjelo me očarala domaća plata sa suhomesnatim proizvodima, a zatim je uslijedila juha od pastrve koja je ugrijala dušu i tijelo.

Juneći obrazi u umaku od šljiva s pireom od celera ostavili su me bez teksta, a meki biftek u aromatiziranom ulju topio se u ustima.

Foto: Branko Krčmar/Putoholičari

Popili smo kavu i krenuli dalje, još nas je čekala duga vožnja do kraja rute.

Nastavak Skrivenih blaga Gacke

Nakon što smo napunili baterije u svakom smislu, kružnu biciklističku turu nastavili smo do Tonković vrila, zatim crkvice Svetog Franje sve do Ličkog Lešća.

Na putu smo zastali u Japodskoj pećini u kojoj je nekad živjelo pedesetak pripadnika naroda Japoda.

Foto: Marina Obradović

Jedan od najljepših pogleda doživjeli smo na vidikovcu Centra za autohtone vrste riba i rakova, mjesta uzgoja mlađe potočne pastrve.

Dan smo završili u Prozoru, Agenciji Velebit gdje smo prigodno nazdravili i zahvalili se uz domaću ličku rakiju, zaštitni znak Like.

Sigurno ću se vratiti prvom prilikom, treba doživjeti vožnju u prozirnom kajaku o kojoj svi toliko pričaju.

Foto: Branko Krčmar/Putoholičari

Ruspante – jedna od najboljih pizza u Hrvatskoj

O Ruspante pizzeriji čitam već duže vrijeme i prvi smo je put posjetili u listopadu, po povratku s Plitvičkim jezera. Oduševila me njihova poznata pizza s dimljenom pastrvom što smo i ovaj put ponovili uz dodatak pizze Ruspante koja je za svaku preporuku te Ličke zime koja će vas instant ugrijati.

Ruspante

Foto: Branko Krčmar/Putoholičari

Poznati su po fenomenalnim palačinkama pa nemojte propustiti ovaj slasni desert.

Zadovoljni i siti otišli smo na spavanje s osmijehom na licu znajući da nas sutra očekuje nastavak ličke avanture.

Otočac – ukras Gacke doline

Nakon fenomenalne kave u Book caffe Paradiso, jedinstvenom kafiću s posebnom pričom u kojem vlasnica Tamara Jurković organizira zanimljive kulturne događaje i književne promocije, krenuli smo na tradicionalni lički doručak.

Sir, škripavac, kuhana jaja, domaće kobasice, slanina i pršut, svježa basa, pohani kruh i masnica, dio su tradicije ovog kraja. Pred nama je bio dug dan pa je ovakav doručak logičan izbor, iako je više bio primjeren u doba kada su zime bile puno hladnije, a lički čovjek trebao dobru energiju za teški fizički rad.

Foto: Marina Obradović

Otočac je središte Gacke i spada u jedno od najstarijih naselja sa hrvatskim življem. Prvi put spominje se na Baščanskoj ploči s kraja 11. stoljeća, no povjesničari uzimaju da je mnogo stariji te da je iz vremena kneza Borne početkom 9. stoljeća.

Prva stanica je Muzej Gacke čiji se stalni postav sastoji od pet cjelina u kojima su izloženi predmeti pet muzejskih zbirki – arheološke japodske, memorijalne zbirke Stojana Aralice, likovne, povijesne te etnografske zbirke.

Odmah preko puta dočekala nas je Crkva presvetog Trojstva čija je obnova trajala 15 godina nakon što je oštećena u Domovinskom ratu. Uz crkvu je uređena „Knjiga u kamenu“. Riječ je o 32 kamena bloka koja su od 2007. dolazili urediti kipari iz cijelog svijeta, a od kojih svaki predstavlja neku osobu ili događaj važne za Otočac. Odmah u nastavku je i gradski park, mjesto većine društvenih događaja i manifestacija u gradu.

Vrijeme nas je poslužilo pa smo šetnju nastavili do Utvrde Fortica koju je Vojna krajiška uprava sagradila 1619. g. iznad Otočca na istoimenom brdu. S vrha brda puca nevjerojatan pogled na grad.

Udruga Gačanka

Sljedeća je stanica udruga Gačanka koja čuva i popularizira baštinu ovog kraja. Pokazali su nam kako su se tkale pregače, što je simbolika ličke kape i kako se rade coklje, a to bogato znanje prenose i mladim generacijama koje će tu vrijednost znati sačuvati.

OPG Lucija Sekula

Na malenom imanju bobičastog voća dočekao nas je bračni par koji s nevjerojatnom ljubavlju priprema likere, pekmeze, džemove i sirupe.

Probali smo kupinovo i malinovo vino koji su apsolutni hit i uz koje smo se opustili, smješkali i uživali.

Obitelj uzgaja maline, kupine, jagode, ogrozd, ali i šljive od kojih se radi tradicionalna lička šljivovica. Kupila sam njihov džem od maline, nikako nemojte propustiti ovo bogatstvo okusa.

Restoran Ribič

Dobrano gladni stigli smo u restoran Ribič koji nas je razmazio ljubaznošću i okusima pastrve na nekoliko načina. Za predjelo su poslužili paštetu od pastrve i dimljenu pastrvu, a za glavno jelo probali smo pastrvu kuhanu na pari, pohanu u kukuruznom brašnu, omotanu pancetom i punjenu suhim šljivama, pečenu na grillu…

pastrva

Osim za pastrvu, majstori su i za slastice pa navratite do njih i omastite/zasladite brk.

Kuterevo, utočište medvjeda

 Utočište za medvjede u mjestu Kuterevo, nedaleko od Otočca, pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštitu medvjeđeg staništa, promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.

2005. godine uspostavljena je i Volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. Volonteri dolaze iz cijelog svijeta, a u nekoliko proteklih godina ugostili su više od 50 individualnih volontera.

Utočište možete posjetiti tijekom proljeća, ljeti i jeseni s obzirom da su medvjedi tijekom zime u fazi mirovanja.

Kuterevo medvjedi
    Call to action banner image
    x

    Lost Password