GDJE JESTI U PETRINJI: 3 RESTORANA ZBOG KOJIH VRIJEDI VOZITI SAT VREMENA
Na samo 50 minuta od Zagreba krije se pravi mali gastronomski raj. Petrinja, mali grad velikog srca sa svojom okolicom nudi domaću hranu u kojoj će uživati i oni najzahtjevniji.
Izdvojila sam 3 restorana, za svakoga ponešto.
Mlinski kamen, izletište kraj rijeke

Na samoj obali rijeke Kupe, u mjestu Brest Pokupski, smjestila se zelena oaza koja osim odlične hrane, nudi debelu hladovinu i pogled koji oduzima dah.
Ovdje osim u moslavačkim i kontinentalnim jelima, možete uživati i u šetnji šumskim putem uz rijeku, a najmlađe će oduševiti dječje igralište.
Ne propustite njihovu platu za 6 osoba (koja zapravo može nahraniti 8-10) na kojoj ćete dobiti sočno i mekano meso kao što su pileći ražnjići omotani pancetom, pljeskavicu punjenu sirom, pikantnu ružu, domaće kobasice, hrskavi krumpir, sočne okruglice od riže, pržene kolutove luka, domaće krokete, pohanu piletinu, pileće rolice punjene sirom i omotane hrskavom pancetom, domaći ajvar i njihov poseban bbq umak.

Osim plate, probala sam marinirana svinjska rebrica te odlične svinjske medaljone odležane 15 dana u marinadi, u umaku od crnog vina i šljiva s domaćim njokama.

Za kraj su, kao pravi domaćini koji žele da im dođete opet, poslužili lava cake sa sladoledom od vanilije i najhrskaviju cool pitu punjenu jabukama narezanim na kockice, taman začinjenu cimetom koliko treba te ukrašenu sladoledom koji je odlično zaokružio cjelokupni dojam. Pita je definitivno moj favorit.

Uz sve to možete naručiti svježu salatu, donijet će vam domaća peciva, a ljubazno će osoblje paziti da vam ničega ne fali i da nikako ne budete žedni.
Osim roštilja na drveni ugljen, poznati su po ponudi halal jela te pizza iz krušne peći na drva dok za hladnijih dana nude švedski stol zvani brestovački meni na kojem ćete pronaći jela od piletine s mlincima, teletinu ispod peke, sarmu, kobasice, sve domaće i pripremljeno s ljubavlju.
Najavljuju uskoro ponuditi jela od domaćih tartufa koje će im dopremati svježe ubrane s Turopoljskog luga i Hrastovačke gore.
Rade svaki dan, od ponedjeljka do petka od 10:00 do 22:00, a subotom i nedjeljom od 11:00 -22:00. Svakako se najavite, njihov ćete kontakt pronaći na FB i web stranicama.
Korablja Tišinić, mjesto potpunog užitka
Zelenilo dokle god pogled seže, odlična hrana i krdo jelena, samo su dio onoga što izletište u mjestu Taborište kraj Petrinje nudi. Vjerujte da je poseban doživljaj jesti odličnu hranu u debeloj hladovini s pogledom na jelene koji su na svega nekoliko metara.

Zauzeli smo mjesto uz sami rub šume i uživali u pogledu čekajući glavno jelo po preporuci domaćina. U prolazu do jelena vidjeli smo peku i platu te pomislili kako neke sretnike očekuje sočno meso s krumpirima dok nismo shvatili da je to za nas.

Konobar je donio domaću teletinu ispod peke s krumpirima te nam odao kako je peku do 3 sata. Dok sam ispitivala i očekivala da će mi otkriti neki tajni sastojak, ništa od toga. Sol, papar, domaće namirnice i ljubav, glavni su krivci za najsočniju teletinu koju sam ikad probala. Topi se u ustima, meso je taman slano i sočno, porcije dovoljne, morat ćete se uvjeriti sami jer šteta bi bilo propustiti ovakav raj za nepce tako blizu Zagreba.

Skoro sam zaboravila, prvo su poslužili juhu te sam pojela čak 2 tanjura što vam dovoljno govori koliko je ukusna.

Poslužili su nam i punjene pileće rolice, pohane, hrskave i sočne, svinjske šnicle pečene na žaru i domaće krpice prelivene vrhnjem koje će vam instant vratiti u djetinjstvo. Sve smo naravno zalili domaćim škrletom.

Nude još hladna i topla predjela, ribu, kotlovinu i jela s ražnja, a cijelu ponudu možete pronaći na njihovoj web stranici.
Restoran Štuka, riba na sto načina
Treći dan boravka u Petrinji došla je na red riba kojoj smo se posebno veselili.
I ovaj je restoran u prirodi, okružen zelenilom i prekrasnom terasom na kojoj ćete uživati u njihovoj ponudi.

Oduševit će vas njihove riblje plate, pohani som, šaran u tempuri, štuka na grillu, a u ponudi imaju i smuđa pečenog na žaru. Za prilog smo dobili krumpir salatu i blitvu s krumpirom, sve je svježe, sočno, hrskavo, baš kako treba.

Porcije su obilne, osoblje ljubazno, ambijent ugodan, dovoljno razloga da ih posjetite i uživate u malo drugačijoj ponudi.