Hokaido tikva

Vjeruje se da hokaido tikva potječe iz Srednje Amerike. Prvenstveno se uzgaja u Japanu, zatim jugozapadnom Coloradu, Meksiku, Novom Zelandu, Čileu i još nekim zemljama.

Hokaido tikva je neosjetljiva zimska tikva narančaste boje, a izgleda poput male bundeve bez udubljenja. Unutar čvrste vanjske kože nalazi se čvrsto meso koje pruža delikatan okus nalik kestenu.

Dobar je izvor vlakana, a također pruža dobre količine vitamina A i vitamina C. U umjerenim količinama prisutni su neki vitamini B kompleksa, kalcij, kalij, željezo, riboflavin i tiamin. Niskokalorična je i ne sadrži puno soli, a zbog svoje obojenosti također sadrži betakaroten.

Upravo stoga ova je tikva, prema riječima stručnjaka i zdravstveni biser: pomaže u bolestima gušterače, problemima sa želucem i probavom, ali i poteškoćama s bubrezima te srčanim bolestima. Hokaido tikva je diuretik, a i pogodna je za dijabetičare. Zbog svojeg niskog kalorijskog profila, bogatstva vlakana i detoksifikacijskog efekta, za hokaido tikvu se odlučuju i oni koji su na dijeti i žele se riješiti viška kilograma.

Zbog svoje punoće okusa i slatkoće, hokaido tikva se dobro slaže s maslacem i svježim biljem. Ona je savršen sastojak za izradu raznih juha, variva i složenaca. Od nje se također mogu praviti kolači, kruh, muffini i pite. Odličnog je okusa bilo da je kuhana, pečena, kuhana na pari ili pržena. Sve češće je nezaobilazna namirnica na meniju svih koji paze na prehranu i kvalitetu unesenih namirnica.

Dobra vijest je da ovu tikvu nije potrebno guliti prije termičke obrade što svima štedi vrijeme. Dovoljno je dobro ju oprati, prerezati na pola, očistiti, a zatim narezati kako nam odgovara.

Smrznuti možete sirovu ili kuhanu tikvu. Sirovu smrzavate na način da ju jednostavno operete, prerežete na pola, očistite, narežete na kockice i zamrznete. Kod zamrzavanja pazite da svaku kockicu zamrznete posebno, a zatim određene količine spakirate u vrećice. To ćete najlakše postići na način da kockice tikve spremne za zamrzavanje stavite na ravan pladanj pazeći da se ne dodiruju, a zatim stavite u zamrzivač.

Kuhanu tikvu u obliku kaše možete zamrznuti na način da ju operete, prerežete na pola, očistite, narežete na kockice i skuhate u vodi dok ne omekša. Ocijedite, blendirajte štapnim mikserom ili u blenderu. Ohladite i spremite u vrećice za duboko zamrzavanje pazeći da porcije budu za jednokratnu upotrebu jer nije dobro smrzavati veća pakiranja koja nećete koristiti odjednom. Tikvu nije dobro nakon odmrzavanja ponovno zamrzavati.

Nutritivna vrijednost na 100 g hokaido tikve:

 • Kalorije: 37 kcal
 • Ugljikohidrati: 8.8 g
 • Masnoće: 0.23 g
 • Proteini 0.8 g
 • Vlakna: 1.6 g
  Call to action banner image
  x

  Lost Password