Idete u Delnice, svakako posjetite Popovićev mlin!

Zanima li vas kako se prije više od 90 godina mljelo brašno u srcu Gorskog kotara te tako hranila goranska i primorska Hrvatska sjednite na vlak, autobus ili u automobil i krenite u Delnice. Maleni pitoreskni gradić, udaljen od Zagreba samo 100-njak kilometara u svojoj najstarijoj i glavnoj ulici (Supilova 76)  krije pravi povijesni dragulj- Popovićev mlin!

Smješten je u dvorištu najljepše kuće u centru grada- žute elegantne dvokatnice koja već na prvi pogled privlači pažnju svojim izgledom. Za razliku od većine kuća koje se nalaze u tom nizu, ali i u samom centru grada ova djeluje drugačije- prozori su veliki, ukrašeni štukaturom, a ulazna vrata dvorište koje priča svoju priču.

U obilazak svog doma, proveo nas je Alen Beljan zet u obitelji Mihelčić u čijem je vlasništvu Popovićev mlin punih 97 godina. Na ulazu u muzejski prostor za oko će vam zapeti starinska slika bračnog para, koji su zapravo i zaslužni za to da su upravo Delnice dobile ovaj divan objekt.

– Upoznajte Josipa i Franciku Mihelčić, prabaku i pradjeda moje supruge koji su trbuhom za kruhom krenuli u Ameriku početkom prošlog stoljeća! – kaže simpatično Alen i proširuje priču zanimljivim podacima. Naime, izgradnju Popovićevog mlina financirali su ovi vrijedni ljudi, a njegova je izgradnja počela 1924. godine. Godinu dana kasnije, 1925. g.  mlin je započeo s radom, a njegova je posebnost ta što je upravo on bio prvi objekt u Delnicama koji je dobio električnu struju. Gradili su ga majstori tvrtke „Ganz Danubius“ iz Budimpešte, od kuda su i dopremljeni svi dijelovi mlina. Mlin je u kontinuitetu radio do 1960. godine, a danas u njemu možete vidjeti mnogo sačuvanih dijelova iz tog vremena. U jednosatnom razgledu, koji je podjednako zanimljiv i malim i velikim posjetiteljima, vidjeti ćete sve uređaje koji su se tada koristili- mlinovi, elevatori, sita, elektromotor, kožne remenice koji su svi sačuvani u izvornom obliku.

Nakon razgleda mlina, u organiziranom posjetu, vrlo se brzo možete naći u ulozi pravog mlinara. Vidjeti ćete kako se melje brašno, a onda u dvorišnoj prostoriji i zamijesiti svoj kruh ili pecivo što je dodatna vrijednost ovog prostora. Na kraju kruh će se i ispeći te ga lako možete ponijeti kući.

Želite li posjetiti mlin sve informacije saznajte na  https://www.popovicev-mlin.hr

foto: Nikola Zoko

 

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password