Jagode

Jagode su jedno od najpopularnijeg voća u svijetu. Njihova je sezona od svibnja do srpnja, kada su najukusnije i najbogatije nutrijentima. Postoji približno 600 različitih vrsta jagoda koje se razlikuju po okusu, veličini i teksturi. Prepoznajemo ih po karakterističnoj crvenoj boji prošaranoj sitnim sjemenkama te zelenim listovima i čvrsto pričvršćenim peteljkama.
Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama – to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100 g)! Pa tako može ući u program svake dijete za mršavljenje. Posebno je važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imuno-sustav, a bogata je vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči).
Svježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira na to što jagode sadrže skoro 90% vode), a pomažu odstranjivanju otrova iz tijela. Prema nekim istraživanjima jagode vode po svojim antioksidantnim svojstvima na listi od 40 vrsta voća i povrća, u kojoj se nalaze špinat, kupine i borovnice.
Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.
Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovremeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce. Reguliraju krvni tlak, poboljšavaju imunitet, sprječavaju zatvor, poboljšavaju rad mozga, pomažu kod izbjeljivanja zubi i poboljšavaju zdravlje kože i kose.

100 grama jagoda sadrži 7,7% ugljikohidrata, a sadrže neznatne količine masnoća 0,3% i proteina 0,7%.
Kada govorimo o ugljikohidratima, u jagodama većinom nalazimo vlakna te jednostavne šećere zbog čega jagode imaju relativno nizak glikemijski indeks pa njihova konzumacija neće uzrokovati nagle promjene razine glukoze u krvi.

Najbolje ih je jesti svježe, dobro oprane, a zbog odličnog okusa podatne su za mnoge vrsta deserta.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password