Kako sam promijenila navike i prestala jesti hranu iz pekare!
Neću vam lagati, nije bilo lako. Godinama mi je tijelo davalo signale da treba promjenu prehrane koje sam uporno ignorirala jer lakše je bilo naći izgovore i svaki dan uletjeti u pekaru po „samo još ovaj put“ pecivo ili burek. Dobro sam znala da nije hranjivo, da mi škodi i da moje tijelo ne dobiva potrebnu energiju, bila sam umorna i mrzovoljna, ali nikako se pokrenuti. Isto kao što većina vas to dobro zna, no svejedno se vrti u krug.
Da se razumijemo, svaki sam dan kuhala za sljedeći i obavezno po povratku s posla pojela nešto na žlicu, ali ostatak dana bih se hranila loše, neredovito, često bih žeđ zamjenjivala glađu i tako godinama. Da ne govorim kako sam imala uvjerenje da je zdrava hrana skupa, komplicirana i neukusna. Od kuda mi to uvjerenje ne znam ni danas iako mislim da su to zapravo bili izgovori za koje sam se držala „kao pijan plota“.
Djeca su bila mala i obroke sam prilagođavala njima što je također bio loš izgovor jer kuhano su jeli u vrtiću i školi, jednostavno sam sebe stavljala na zadnje mjesto.
I onda sam sjela za laptop, uguglala nekoliko recepata, napravila popis namirnica i otišla u dućan zdrave hrane. Kakvo je to bilo iznenađenje kada sam vidjela da cijene nisu nepristupačne, mojoj sreći nije bilo kraja! Za početak sam pronašla jednostavne recepte za brzo gotova jela i oduševila se lakoćom pripreme i okusom. Oho, pa nije to tako loše, pomislila sam sva ponosna nutkajući svoje doma da probaju izrazom lica kao da sam otkrila Ameriku.
I malo po malo, uvodila sam nove namirnice, pripremala povezana jela da si olakšam kuhanje preko tjedna, tijelo mi je sve više bilo zahvalno, a ja sam se osjećala kao da mogu na Mount Everest.
Ako čitajući ovo odmahujete glavom i mislite „blago njoj“ prestanite odmah jer na samom sam početku napisala da nije bilo lako. I nije! Shvatila sam da nitko osim mene neće napraviti prvi korak, preuzela sam odgovornost za svoje postupke, prestala kriviti gene za salo na trbuhu i krenula! Ukućani će možda sabotirati sve vaše pokušaje, prijatelji će reći da filozofirate i izmišljate toplu vodu, mama će reći da na toj hrani niste odrasli i kakve su to gluposti, a suprug će možda reći da on to ne jede! I moj je rekao da su zobene, chia i ostale sjemenke hrana za ptice, pa što?! Ne treba ih jesti, ja sam ostala uporna do kraja i danas s ponosom mogu reći da slušam svoje tijelo i ne zanima me tko što ima za reći.
S vremenom su svi prihvatili zdraviju prehranu pa je tako proteinski kruh od zobenih pahuljica i posnog sira postao zvijezda kuhinje bez kojeg više ni oni ne mogu. Danas dolaze na moje radionice, uče kuhati, otkrivaju nove okuse i sve više prihvaćaju ovu vrstu prehrane.
I što je najvažnije, također slušaju svoje tijelo pa tako razumiju razliku između pekarskih proizvoda i home made proizvoda, što im daje više energije i nakon čega se osjećaju bolje.
Zato krenite polako, recept po recept. Isprobajte što vam najviše odgovara, što je najpraktičnije za doručak ili gablec na poslu, mijenjajte i dorađujte prema svom ukusu. Ja primjerice nikako nisam mogla jesti sirove zobene što sam se uporno tjerala. Onda sam shvatila da ih mogu skuhati što me oduševilo i od tada se rodila ljubav prema zobenoj kaši koju danas jedem s posebnim guštom u svim mogućim varijantama i na sto načina.
Vama će biti lakše u smislu smišljanja i planiranja jer na mom webu imate tonu recepata koji će vas oduševiti, a cjenovno su prihvatljivi i jednostavni za pripremu. To znam jer svi koji dolaze na moje radionice kući odlaze zadovoljni, puni dojmova, oduševljeni novim okusima zbog čega je naša zajednica sve veća
Vjerujem kako ste spremni na prvi korak pa ću vam odmah pomoći s odabirom recepata za doručak i gablec uz nekoliko napomena:
1. Provjerite recepte i napravite popis namirnica koje trebate kupiti
2. Uzmite jedan dan (najbolje nedjelja navečer) i napravite nekoliko jela odjednom
3. Nemojte se plašiti ovoga „odjednom“ jer ćete doista u 2-3 sata napraviti nekoliko vrsti jela
4. Nemojte se plašiti da vam nešto neće uspjeti, recepti su jednostavni, a svaki okus možete prilagoditi sebi
5. Ne odustajte odmah ako vam se nešto ne svidi (primjerice nutella nije dovoljno slatka). Dajte si vremena da se naviknete na proizvode bez industrijskih dodataka
6. Uživajte u kuhanju, uključite djecu i dobro se zabavite
7. Prvo stavite peći proteinski kruh koji nije potrebno mijesiti i dok se kruh peče (cca 50 minuta) pripremite ostala jela
8. Pripremu nutelle si olakšajte tako da kupite već pržene i oguljene lješnjake koje ćete samo ugrijati prije pripreme namaza (može na tavi)
9. Dok se kruh peče, a nutella je gotova, pripremite sve za granolu pa je stavite peći u već ugrijanu pećnicu (peče se samo 20 minuta)
10. Chia sjemenke namočite navečer u vodu i ujutro imate gotov puding koji možete kombinirati s čim god želite
Voila! Napravili ste četiri konkretna jela za doručak u nepuna 2 sata što je sasvim dovoljno za početak. Proteinski kruh od sljedećeg dana držite u hladnjaku, može stajati do 7 dana. Nutella namaz stavite u staklenu posudu i u hladnjak, može stajati minimalno 2 tjedna. Granolu također stavite u staklenu posudu, ona može stajati do mjesec dana, a chia sjemenke u hladnjaku mogu stajati 3 dana.
Nutellu možete mazati na proteinski kruh (na koji možete namazati primjerice ghee maslac ili kikiriki maslac), od kruha raditi sendviče, a granolu kao i chia puding možete jesti s grčkim jogurtom, kikiriki maslacem, bananom, suhim voćem ili čipsom od kokosa.
Niže su linkovi za navedena jela, a ostala možete potražiti na web stranici
https://pricejednekuhace.hr/recepti/
https://pricejednekuhace.hr/recept/proteinski-kruh/
https://pricejednekuhace.hr/recept/domaca-nutela/
https://pricejednekuhace.hr/recept/domaca%20granola/
https://pricejednekuhace.hr/recept/chia-puding-s-ananasom-i-borovnicama/