Kako si olakšati kuhanje na ljetovanju

Ako ljetujete u apartmanu onda vjerujem da vas muči isti problem kao i mene. Zapravo, većinu ljudi koji ljetuju upravo u apartmanima jer apartman znači i kuhanje. Jesti se mora i dobro znamo kako kupanje otvara apetit, a pekara, pizza ili restoran mogu spasiti stvar dan, dva. Ostale dane želimo pojesti nešto domaće, ukusno, ribu, školjke ili ono što je najvažnije, ono što djeca vole. E, to je najteži dio, ali ne mora uvijek biti tako.

Godinama ljetujem u apartmanu i imam dobra iskustva jer planiram unaprijed. Možda ne zvuči jednostavno, ali doista jest. Planiranje i priprema prije puta uvelike vam olakšavaju boravak na moru, uvijek imate kuhano i ne morate bezglavo juriti po dućanima već odmarate na plaži jer znate da kada svi ogladnite, ostaje vam samo pripremiti salatu ili skuhati prilog. Divota, zar ne?!

Krk je blizu, imam 2 prijenosna hladnjaka (ona za bazene, plaže i sl.), veliki prtljažnik pa mi to uvelike olakšava stvar. Uglavnom, ništa od gotovih obroka ne zamrzavam prije puta već kada stignem na odredište. Time ne riskiram da se nešto od hrane putem otopi jer nije dobro ponovno zamrzavati ono što se jednom odmrzne. Jedino zamrzavam sirovo meso i puno ledenica mi omogućava da se ne odmrzne na putu.

Jelovnik isplaniram unaprijed i jedan dan iskoristim za pripremu obroka. Dobra stvar je da možete u isto vrijeme pripremati više obroka jer štednjak ima 4 kola za kuhanje, a dok se jelo kuha, pripremite meso koje sirovo ide u zamrzivač.

Evo nekih prijedloga koji će vam olakšati, a ideje za obroke možete dobiti u našoj zbirci recepata:

  • Prvo možete pripremiti faširance, svaki zasebno zamrznite da se ne zalijepe te spremite u vrećice. Ja to radim tako da u plitku ladicu koju koristimo za led na dno stavim prozirnu foliju te zatim poslažem faširance dok se ne zamrznu. Broj odrezaka određujete prema broju osoba i količini apetita. Momci mogu puno pojesti, a svi na moru imamo veći apetit. Zato u ovom slučaju ne vrijedi „manje je više“. Slobodno stavite koji komad više, pojest će se sigurno. A uvijek možete iz vrećice izvaditi samo broj faširanaca koji vam je potreban, a ostale ostaviti za sljedeći put. Faširanci su super jer su brzo gotovi, na tavi ili na grillu, a od njih možete za tren oka napraviti ukusne burgere.
  • Sljedeće pripremite pileće i/ili pureće file odreske koje također zamrznite svaki zasebno iz istog razloga te također složite u vrećice. Za nekoliko sati ćete imati po nekoliko paketića mesa za doma i za more. Ovaj način pripreme je praktičan jer ne morate smrzavati zadnji dan kada kuhate ostale obroke, možete smrzavati svaki dan pomalo pa čak i mjesec dana unaprijed. Ja to napravim navečer i ujutro je meso zamrznuto i tako svaku večer dok ne dobijem potrebnu količinu ili dok ima mjesta u zamrzivaču J Od priloga sam isplanirala rižu, tjesteninu, bulgur, kus-kus i povrće pa tko što voli.
  • Gulaš je odlična ideja i možete ga koristiti u nekoliko varijanti. Jeste li znali da je život lakši uz ekspresni lonac? O da, itekako lakši i obroci su ukusniji! To su male tajne velikih majstora kuhinje. Narežite luk ili povrće po želji, pržili na laganoj vatri dok samo rezali meso od buta, dodali meso i začine, zatvorili lonac i voila, gulaš je bio gotov za pola sata! Gulaš možete koristiti kao jelo na žlicu na način da ukuhate kockite krumpira, kao saft pa kao prilog napravite tjesteninu ili kao osnovu u koju ćete ukuhati grašak i noklice. Ja volim kao saft preliti preko povrća – kuhane brokule ili rezanaca od tikvica. Mljac!
  • Bolonjez je sljedeće jelo koje možete pripremiti za obroke unaprijed, a također je praktičan jer ga možete kombinirati uz tjesteninu, napraviti lazanje ako baš imate želju, umotati u tortilje, napuniti tikvice ili papriku i zapeći u pećnici. U bolonjez možete dodati rižu i dobiti ukusan rižoto ili ga poslužiti uz pire krumpir. Spremite u zdjelice i zamrznite količine prema broju osoba i na moru možete uživati s obitelji umjesto vrijeme provoditi u kuhinji.
  • Meso koje ste zamrznuli kod kuće večer prije izvadite da se odmrzne, ujutro prije plaže pospite začinima da se dobro „napaca“ i kada se vratite spremno je za tavu ili grill. Dok suprug ili djeca grillaju, pripremite salatu od svježeg povrća ili jednostavno uživajte, dok ostali pripremaju obrok, vi ste svoje odradili J U ovom slučaju ne morate meso odmrzavati svaki dan već odjednom količinu za obroke koje planirate u tjedan dana i uvijek u hladnjaku imate spremno meso za ručak ili večeru.
  • Za međuobroke i grickalice na plaži pripremite orašaste plodove i podijelite ih po 30 grama po osobi u male vrećice. Tako ćete svaki dan prije odlaska na plažu imati spreman zdravi snack J
  • Voće kupite unaprijed, operite i spremite u hladnjak, a lubenicu i dinju možete unaprijed narezati i ostaviti u hladnjaku u posudama s poklopcem. Volim narezanu lubenicu ponijeti na plažu, onako hladnu i spremnu za klopanje. A nema ništa ljepše od znanja da vas po povratku s plaže u hladnjaku čeka narezana lubenica. Sreću čine male stvari, zar ne?!
  • Kupite tunu u konzervi, skuhajte rižu i za manje od 20 minuta možete imati ukusnu salatu od tune sa svježim povrćem. Ovaj obrok može stajati u hladnjaku 3 dana

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call to action banner image
- Lista za kupovinu
x

Lost Password