KOPRIVnicA – Koprivin grad s dušom

Koprivnica, prijestolnica Podravine, svoje ime zahvaljuje biljci koprivi i zovu je još Koprivin grad! Po mom mišljenju, a nakon svega što sam tamo vidjela i probala od koprive, na to trebaju biti ponosni!

Poznata je i legenda o imenu Koprivnice iz vremena najezde Mongola 1242. kad je ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. bježao pred tatarskom hordom prema moru. Tatari su mu nakon prelaska Drave bili za petama stoga je hitao prema utvrđenom Kalniku, a kad je stigao do potoka Koprivnice, negdje na prostoru današnje Koprivnice, nije sjašio s konja i smočio noge već ga je konj izbacio iz sedla u velike koprive kojih je ondje bilo u izobilju. Ljutiti kralj nazvao je to mjesto Koprivnicom, a stanovnike Koprivničancima i tako je ostalo do današnjih dana.

Stoga, kopriva je obilježila njihov grad od samog nastanka – sviđalo se to njima ili ne. S turističkog aspekta gledano, kopriva ne djeluje baš obećavajuće, no samo naizgled. Naime, već su stari Koprivničanci znali za ljekovita svojstva koprive pa je to možda i bio jezičac na vagi koji je presudio kada su davali ime svojem naselju. Osim ljekovitih svojstava, koprivu su njihovi preci zasigurno koristili i u prehrambene svrhe, a danas je tu posebnost prepoznala Turistička zajednica grada koja je inicirala spremanje delicija rađenih na bazi koprive kao ekološkog i zdravog sastojka, ali i navodnih afrodizijačkih moći. Kopriva je i poznata kozmetička esencija, a vjerojatno ima i drugih blagodati. Poveznica s imenom njihova grada, priča, posebnost, neobičnost, diferenciranost u odnosu na druge, zdrava hrana, ljekovita svojstva samo su neki od elemenata koji naoko neatraktivan pojam pretvaraju u atraktivan, jedinstven i prepoznatljiv, a ne samo gastronomski turistički proizvod u kojem će posjetitelji toga grada uživati.

Koprivnicu sam posjetila prvi put u sklopu press putovanja u organizaciji TZ Koprivnice  i hotela Zlatan koji su nam predstavili novu turističko – gastronomsku ponuda grada, kreativnog naziva “KOPRIVnicA na tanjuru”.

Toplo su nas dočekali prvo ispred Muzeja prehrane Podravka, smještenog u adaptiranim zgradama nekadašnje Gradske klaonice, vrijednome i najstarijem primjeru industrijske arhitekture u Koprivnici, izgrađenome 1892. godine, kada je i otvoren muzej.

Muzej je jedinstveni primjer prikaza industrijskoga proizvodnog procesa i jedan od malobrojnih primjera “muzeja tvrtke” u Hrvatskoj. Etnografska zbirka oruđem, spravama, alatima i posuđem zorno prikazuje proizvodnju, transport, preradu, čuvanje i konzumiranje hrane u seoskoj sredini u prvoj polovici 20. st. na području sjeverozapadne Hrvatske.

„U zbirci se čuvaju i brojni recepti tradicijske kuhinje. Zbirka industrijske tehnologije daje povijesni pregled Podravkinih proizvoda na temelju odabranih primjeraka stare ambalaže i etiketa, a rekonstrukcija prve linije za proizvodnju dehidriranih juha iz 1958. g. obilježava odluku o proizvodnji juha kao presudan trenutak u povijesti Podravke koji je potaknuo daljnji snažan razvoj tvrtke“, objasnila je prisutnima Nada Matijaško, voditeljica Muzeja prehrane Podravka.

Zdravi kutek na tržnici

Smutek – domaći kutek je spoj tradicionalnog i modernog kojem su osnova proizvodi iz koprivničkog kraja i certificiranih prodavača na gradskoj tržnici. Dobrodošlicu je poželjela Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalac, koja je tom prigodom objasnila namjenu eko domaćeg kutka: „S obzirom na to da smo mi komunalno poduzeće, nalazite se u prostoru sačinjenom od recikliranog materijala. Na ovaj način pokušavamo osvijestiti građane i potrošače na ono što je važno, a to je da smanjimo otpad i vratimo što više stvari ponovo u upotrebu. Ovim načinom prilagodbe, s obzirom na ubrzani stil života, osmislili smo i zanimljivi jelovnik, između ostalog i smoothie od svježe koprive i zljevanku koje ćete danas kušati. Smutek – domaći kutek, nudi rješenje za zdravu okrepu svim ljubiteljima domaćih proizvoda direktno s naše tržnice.“

Tu sam već bila jako gladna i jedva sam dočekala da prođe prezentacijski dio da se mogu baciti na delicije od koprive. Dakle, moram priznati da koprivu konzumiram samo u obliku čaja i to kada je velika frka, što ću definitivno promijeniti nakon njihovih delicija i odličnih ideja kako ju uklopiti u razna jela.

Smoothie od koprive je baš po mom ukusu, niti jedan sastojak ne dominira, a sve se lijepo sljubilo da ti narastu zazubice 
Zlevanka od koprive je mekana, rahla i već se vidim kako uživam u njoj s čašom jogurta.

Još bih jela i mljackala, ali su nas „potjerali“ na bicikle do lokacije gdje se održava Renesansni festival, najorginalnija i najatraktivnija manifestacija u Koprivnici!

Okušali smo se u streličarstvu, isprobali sprave za mučenje, kušali koprivnjake (inačicu medenjaka), rakiju od koprive te preparativnu kozmetiku OPG-a Korošec od kozjeg mlijeka i koprive čije ćemo benefite tek otkriti.

Ne mogu vjerovati da sam ovakav festival do sada propustila i jedva čekam 2022. kada će se održati novi, još bolji i još veći 🙂

KOPRIVnicA na tanjuru hotela Zlatan

Nekadašnji pansion Zlatan 2009. godine preuzima Nikolina Lončar, nakon čega joj se pridružuju Jasminka i Manuela Sirovec. Tri mlade dame zajedničkim snagama, ubrzo su pansion pretvorile u hotel s tri zvjezdice koji danas ima 16 soba, fitness i saunu, a u restoranu održavaju različite obiteljske proslave te poslovne domjenke. Kapacitet restorana je 220 sjedećih mjesta, a osim standardnog jelovnika i à la carte jela, u ponudi imaju i catering, za koji kažu da je ujedno i najbolji u gradu.

Nikolina Lončar vrlo je kreativna u kuhinji, iako je i teških dana, uloženi trud i odricanje na kraju se isplatili. Nositeljica je titule državne prvakinje, a postigla je odlične rezultate i na svjetskim natjecanjima te donijela kući brojne medalje. „Kada je krenula na kulinarska natjecanja imala je samo 23 godine, ali je vrlo brzo ušla i u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju, čiju uniformu predano nosi. Zajedno s ostalima, zaslužna je za brončanu medalju na olimpijadi u Erfurtu te broncu u Walessu. S međunarodnog prvenstva u Sloveniji zajedno s kolegom Berislavom Lackovićem vratila se sa zlatom u kategoriji magic boxa. Zahvaljujući svim uspjesima, ponajviše tituli državne prvakinje, našla se i među europskom kulinarskom elitom u Ženevi. U planu je u 2023. godini odlazak u Luksemburg kao član tima HKS-a nacionalne reprezentacije“ rekao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji najbolje poznaje Nikolinin kuharski put.

„Rođena sam i odrasla sam u Torčecu, a danas živim u Koprivničkom Ivancu i majka sam Mije i Petra. Za mene je kuhanje u hotelu Zlatan uvijek bio izazov i uopće ne pomišljam da odem raditi u neki razvikani restoran u Zagrebu ili na moru, što mi je i bilo ponuđeno. Ovdje sam zadovoljna i dokazujem da za kvalitetu restorana nije bitno gdje se on nalazi, nego kako se u njemu radi“ rekla je Ločar.

Nikolina Lončar uz koprivu je poslužila jesenske namirnice poput buče i kestena. Na jelovniku su se mogla naći brojna predjela – juha od koprive, mini hamburgeri s tijestom od koprive, rolada od koprive sa svježim sirom, šunkom i paprikom, trubice punjene humusom od slanutka i koprive, tikvice s roštilja s medom i čilijem, goveđi jezik, okruglice punjene sirom i koprivom.

Za glavno jelo – okruglice s koprivom, domaće njoke, povrće sa žara, teletinu s umakom od šumskih gljiva, juhu od koprive, pohani lungić u parmezanu i češnjaku, puretinu u buči, puretinu tostiranu s parmezanom te krumpir sa špekom, lukom i gljivama.

Za desert – štrukle s tijestom od koprive punjene sirom, dizane kolače s orasima i makom, kesten tortu, tortu s bučom i sirom, tortu s koprivom, baklave od koprive, a za kraj je Nikolina poslužila i podravsku pitu (soparnik) od koprive.

Mamma mia, kakva je to gozba bila! Odlično društvo, topli i ljubazni domaćini, ukusna vina i u pozadini tamburaši! Što će meni više od toga!?
Koprivnica, uskoro dolazim opet!


Fotografije hrane: Vedrana Orlović i Nikola Zoko
Fotografije press putovanja: Nikola Zoko

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password