Balaton-festival-lavande

KRENITE NA DRUGAČIJI ODMOR U LIPNJU – POSJETITE BALATON I FESTIVAL LAVANDE U „MAĐARSKOJ PROVANSI“

Ako ovog ljeta želite provesti aktivan odmor, a da nije na Jadranu, predlažem vam da posjetite Balaton, najveće jezero srednje Europe.

Bilo da volite jedrenje, veslanje, biciklizam, plivanje, obilaske prirodnih ljepota ili kulturno-povijesnih spomenika, festivale, branje lavande ili uživanje na plaži,

Balaton će ne samo ispuniti, nego i nadmašiti vaša očekivanja.

Balaton ili „mađarsko more”, površine oko 600 km2, već je idealne temperature za kupanje. Plivanje, golf, vođene ture jedrenja ili veslanje… Na vama je da izaberete, a vrlo bogata hotelska ponuda omogućit će vam da lako pronađete smještaj. Najbolje ćete upoznati Balaton na biciklu jer je

zahvaljujući projektu BalatonBike365 jezero okruženo uređenim biciklističkim stazama dužine čak 1000 kilometara. Na raspolaganju vam je 70 tematskih tura i 30 odmorišta, a mobilna aplikacija sa navigacijskim sistemom i web sa planerima ruta pomoći će vam da dobro isplanirate svoj dan na dva kotača.

Balaton-festival-lavande 2

Jeste li znali da se na Balatonu nalazi „mađarska Provansa”, u kojoj se od 21. do 30. lipnja održava Festival lavande? U pitanju je gradić Tihanj, smješten na istoimenom poluotoku, sa nepreglednim stogodišnjim poljima lavande koja ima veći sadržaj eteričnog ulja od svog francuskog pretka. Tokom devet lipanjskih dana posjetioci festivala moći će sudjelovati u berbi lavande, a i priključiti se edukativnim radionicama ili vođenim turama, posjetiti tržnicu rukotvorina i uživati u pratećem kulturnom programu.

Kulinarska ponuda grada tih dana također slavi ovaj čudesni cvijet nudeći

poslastice, džemove, koktele i piva od lavande. A ako želite probati kavu sa lavandom, zaputite se do Benediktinskog samostana odakle se pogled na Balaton pruža kao na dlanu. Ovaj monumentalni samostan osnovao je mađarski kralj Andraš I 1055. godine, a njena osnivačka povelja je najstariji mađarski dokument sačuvan u originalu.

Preporuka je da se i okupate u termalnoj ljekovitoj vodi, ne brinite, u okolini Balatona se nalazi Heviz, najveće biološki aktivno, prirodno, termalno jezero na svijetu, u kojem je sezona kupanja otvorena 365 dana godišnje. Ljekovita voda ovog jezera, čudesan okoliš i kompleks bazena privuku godišnje više od milion gostiju u gradić Heviz.

Nemojte propustiti ni obližnju špilju Tapolca sa jezerom u kojem možete veslati i super je lokacija za fotkanje. A za vodene avanture, zaputite se u obližnji Zalakaroš i zaronite u brojne vanjske i unutrašnje bazene sa ljekovitom vodom ili provedite divan dan na obližnjem jezeru.

Feštetić i njegov čudesni park ili obiđite dvorac Šimeg – najočuvaniji dvorac u Mađarskoj gdje će vam dvorske igre i konjičke predstave dočarati život u zamku s kraja 13. stoljeća.

Aktivan odmor, čudesna priroda, kulturno-povijesni spomenici, jedinstvena vina regije, uživanje na plaži, selfi među poljima lavande… sve vas to čeka na Balatonu ovog ljeta.

Foto: TZ Mađarske

    Call to action banner image
    x

    Lost Password