KUHAMO S PIVOM JER PIVO JE ZABAVNO PITI, A JOŠ JE ZABAVNIJE KUHATI S NJIM!

Moja priča s craft pivom započela je prije otprilike 5 godina (dakle, tada sam već prešla 40tu) i godine ne spominjem kako bih vam obznanila koliko ih imam već da ohrabrim sve koji misle da je za nešto kasno (ili rano), kako ne vole, nije ukusno ili imaju bilo koje drugo uvjerenje o pivu. E pa ja nisam u svom životu nikada pila pivo, sve dok mi prijatelj nije otkrio svijet craft piva i tada sam se zaljubila. U pivo, ne prijatelja J

Krenula sam istraživati i otkrivati sasvim novi svijet aroma, mirisa i okusa, a onda je spontano došlo i kuhanje s pivom jer zašto ne!?! Avantura je to u koju sam se upustila slušajući svoje nepce i baš zato su recepti rekla bih „subjektivni“ zbog čega uvijek na radionicama naglasim da svatko sluša svoje nepce i okusne pupoljke, kombinira i sljubljuje prema svom ukusu jer čar i je u tome da istražujete, uživate i napravite kombinacije najbolje za sebe.

Zato sam i pokrenula radionice Kuhamo s pivo, da razbijemo predrasude, pokažem što se može s pivom, vama dam ideju i ujedno slobodu da sami stvarate nove okuse i dobro se zabavite. I najedete!

Stručnjaci kažu da je pivo prehrambeni sastojak, a dokaz tome su brojna jela koja ne samo da se sjajno sljubljuju s dobrim pivom, nego im je pivo i ključni sastojak!

Apsolutno se slažem sa stručnjacima i već nakon prvih recepata mogu reći da su u pravu 🙂

Ako niste znali, pivo se može koristiti u raznim tehnikama kuhanja – od pečenje do pirjanja, prženja, glaziranja, mariniranja te korištenja u umacima i preljevima za salatu.

Zvuči jednostavno što doista i jest uz nekoliko zlatnih pravila, a prvo je da ne stavljate u jelo pivo koje ne biste popili! Također, svijetla i tamna piva razlikuju se u okusu baš poput crnog i bijelog vina stoga je potrebno sljubiti pravo pivo sa određenim jelom. Meso voli marinadu od piva jer preuzima njegov okus, slad u sebi ima šećera i zbog toga omogućava karamelizaciju, a kvasac omekša meso. Tamno pivo primjerice jako voli čokoladu, a vi ćete zavoljeti oboje, posebno kada svaki zalogaj torte zalijete gutljajem istog piva s kojim ste pekli tortu!

E pa krenimo na recepte i ne bojte se, ne možete pogriješiti, a ako baš ne ispadne jestivo, uvijek vam ostaje pivo za utjehu! Jer recepti su pisani tako da dok se kuha, zalijeva se grlo J

Prvi recept koji sam napravila u suradnji s Pivovarom Medvedgrad je tjestenina u umaku od piva i moram naglasiti kako je ovo jelo zvijezda svake radionice! Apsolutno su svi oduševljeni! Kupite slatko vrhnje životinjskog porijekla ili što kvalitetnije i s manje šećera.

Ovo jelo možete koristiti kao predjelo ili samostalno jelo, brzo je gotovo, ukusno i obavezno ga zalijte pivom s kojom ste ga pripremili!

https://pricejednekuhace.hr/recept/tjestenina-u-umaku-od-psenicnog-piva/

Slijedi čudo od kruha! Jednostavan, ukusan, hrskav i svaki put vam narastu zazubice kada ga pripremate. Oduševit će vas na prvu i ne čekajte puno da isprobate recept

https://pricejednekuhace.hr/recept/hrskavi-kruh-s-pivom/

Također će vas oduševiti sendviči s trganom piletinom pečenom u umaku od piva! I pulled pork možete napraviti u ovoj varijanti, samo se oboružajte strpljenjem jer malo duže traje, ali se isplati.

Pivo se odlično uklopilo u sve sastojke i dalo poseban „šmek“ mesu.
Pivo obavezno ide i uz ovo jelo stoga nemojte zaboraviti sve zajedno dobro zaliti! Novi val možete zamijeniti pivom Baltazar!

https://pricejednekuhace.hr/recept/sendvici-od-trgane-piletine/

Slijede lignje u pivskom tijestu, recept koji već svi dobro znate, ali sigurno ga niste radili s Baltazarom 🙂

Stručnjaci kažu da su lignje dobar izvor proteina, sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod. Isto tako kažu da pivo, ako se pije u umjerenim količinama, štiti srce, sprječava dijabetes, jača mozak i kosti, olakšava disanje, snižava krvni tlak, štiti bubrege, hranjivo je i dobro za zube. Kada sve ovo pročitam, mislim si da sam napravila jednu od najzdravijih kombinacija na svijetu!

https://pricejednekuhace.hr/recept/baltazar-lignje/

A sada dolazimo do prave čarolije! Tamno pivo i čokolada pun su pogodak i ne postoji nepce koje u ovoj kombinaciji neće uživati J

Grička vještica i čokolada su toliko dobar par da je torta dobila ime po istoimenom pivu. Ovaj jaki tamni lager divne rubin crvene boje izaziva zazubice i meni osobno je jedno od najdražih piva Pivovare Medvedgrad.

Ne zaboravite svaki zalogaj torte zaliti gutljajem piva!

https://pricejednekuhace.hr/recept/gricka-vjestica-torta-od-cokolade-s-aromom-pive/

I za kraj vam ostavljam Hot dog s umakom od piva! Dragi moji, ovo je vanzemaljsko iskustvo, posebno namaz (ili umak) s pivom! Kada smo snimali video za ovo jelo, ekipa je degustirala i oduševila se okusom za koji je, moram priznati, zaslužan suprug koji se neprestano žrtvuje, degustira i ocjenjuje!

Baš mi ga nekad bude žao 🙂

Namaz možete napraviti zasebno i kao predjelo ga poslužiti uz krekere.

Ne zaboravite, kada svaki zalogaj zalijevate pivom nastaje isti onaj osjećaj kao kada svira orkestar 🙂

Pivo Ljeto u Zagrebu možete zamijeniti s Dva klasa!

https://pricejednekuhace.hr/recept/hot-dog-s-umakom-od-piva/

Foto: Marina Obradović

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password