Mrkva

Mrkva našem organizmu pruža puno zdravstvenih dobrobiti, obnavlja oštećene stanice, održava kožu zdravom, dobar je antiseptik za porezotine, čuva vid, regulira krvni tlak i još mnogo toga.
Znate li da povrće koje prije kuhanja nismo narezali, sadrži 25% više antikancerogenih sastojaka od povrća koje je prvo narezano, a zatim skuhano? Osim što zadržava hranjive sastojke, cijelo kuhano povrće ima i znatno bolji okus. Cijela kuhana mrkva ne ispušta sve svoje šećere u vodu, tako da zadržava pomalo slatkast okus.

Dostupna je cijelu godinu, čuva se u hladnjaku do 2 tjedna, a najbolji način pripreme je „na pari“ – gotova je za samo 5 minuta. Meni osobno najdraži način pripreme jest pečenje cijele mrkve u pećnici dok ne omeška, s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Niskokalorična je namirnica te 1 šalica mrkve sadržava samo 52 kalorije. 100 grama mrkve sastoji se od 7,6 g ugljikohidrata, 0,6 g bjelančevina, 0,3 g masti, 30 mg kalcija i 0,6 mg željeza. Osim toga, mrkva je također dobar izvor vlakana, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, biotina, kalija i tiamina.

Zanimljive činjenice o mrkvi

 1. Ako se jede sirova mrkva će organizam namiriti kalijem, kalcijem, željezom i cinkom, koji se djelomično gube kuhanjem
 2. Mrkva je originalno bila bijele, ljubičaste i crne boje, a današnja boja je nastala selektivnim uzgojem u Nizozemskoj kako bi se odala počast kraljevskoj obitelji “House of Orange” narančastom bojom.
 3. Mrkve su jedan od najboljih izvora vitamina A koji je važan za zdravlje kostiju, zuba, vida i kože
 4. Mrkve sadrže velike količine šećera zbog čega slove za najbolji međuobrokkoji će vam dati i energije
 5. Baby mrkve ne postoje; radi se o običnim mrkvama koje su prošle kroz preradu kako bi poprimile savršen oblik male mrkve
  Call to action banner image
  x

  Lost Password