Nektarina

Ovo sočno voće potječe iz Kine, gdje se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširilo se na Srednju Aziju, a zatim na Europu i Ameriku.

Najveći proizvođač nektarina je upravo njezina matična zemlja, Kina, a u Europi su to Španjolska, Francuska, Grčka i Italija. Dozrijevaju u srpnju ili kolovozu, ovisno o sorti, a razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bijele i crvene sorte.

Zbog visokog udjela vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu crijeva, potiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira. Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na stijenkama crijeva te pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma.

Tako pomažu čišćenju crijeva, a time i cijelog organizma od toksina.

Odlična vijest je da su nektarine niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim ishrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti pa upravo zato je ovo voće idealno za popunjavanje dijetalnog jelovnika – sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima.

Vlakna iz nektarine također doprinose očuvanju optimalne tjelesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti.

Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinut će se za dobro zdravlje i lijep izgled kože. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, potiče regeneraciju kože te jača njezinu otpornost. Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih stanica od oštećenja uzrokovanih djelovanjem UV zraka. On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, prevenira njezino prerano starenje te brine o stvaranju novih stanica kože.

Fosfor brine o normalnom funkcioniranju stanica i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi.

Nektarine zriju i nakon što se uberu, ali zato u njihovu soku zrenjem neće porasti količina šećera. Kako bi vam ranije ubrani plodovi dozreli kod kuće, stavite ih u papirnate vrećice, čime ćete održati odgovarajuću količinu vlage. Takve nektarine možete čuvati u hladnjaku 1–2 tjedna. Ako kupujete zrele kako biste ih odmah upotrijebili, tražite malo mekanije plodove.

Mogu se jesti svježe, kuhati, peći, konzervirati i sušiti. Ja sam ih ove godine prvi put ispekla na grillu i poslužila sa sladoledom o čemu ću vam pisati u prvom receptu za namirnicu tjedna.

 

 

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password