OBOJITE JAJA PRIRODNIM BOJAMA – tips & trick uz koje će baš svaka pisanica biti posebna
Bojenje jaja mnogima je najzabavniji dio Uskrsa. Šarene pisanice poseban su ukras blagdanskog stola, najviše one koje sami obojite i to sa prirodnim materijalima, baš kako su to radile naše bake.
Mi to radimo već godinama i ne sjećam se kada smo zadnji put kupili umjetnu boju. Kod kuće sigurna sam imate većinu namirnica, a ako i nemate, jednostavno ih je pronaći u svakoj trgovini.
ŠTO VAM JE SVE POTREBNO?
Pripremite kurkumu, bijelo i crno vino, ljubičasti kupus, ocat, soda bikarbonu, gumene rukavice, ljuske crvenog i ljubičastog luka, listiće biljaka, najlon čarape i gumice ili špagu i krećemo u avanturu. Jaja neka budu sobne temperature, a postupak predlažem da napravite navečer kako bi jaja preko noći ostala u prirodnim bojama i drugi dan bila što ljepša.
JAJA OBAVEZNO OČISTITE
Jaja obavezno operite, osušite i zatim skinite onu oznaku koja izgleda kao žig. To ćete napraviti tako da vatu ili kuhinjski papir umočite u ocat i lagano trljate preko oznake na jajima. Vrlo brzo skinut ćete oznaku i boju, jednostavno i lagano.
IZBJELJIVANJE JAJA
Za početak ćemo naučiti kako izbijeliti jaja koja svi žele jer najbolje „primaju“ boju, a teže ih je pronaći i puno su skuplja od običnih.
Pripremite ½ litre alkoholnog octa, spužvicu (može i ona za pranje posuđa), manji lonac i jaja.
U posudu stavite jaja, prelijte vodom i octom u omjeru 1:1 (koliko vode, toliko octa), stavite kuhati na srednje jaku vatru i kada voda proključa, smanjite vatru na najmanje i kuhajte još 10 minuta. Tijekom kuhanja stvarat će vam se pjena od ljuske jajeta koju lagano žlicom maknite iz zdjele, ponovite postupak nekoliko puta.
Kuhana jaja prelijte hladnom vodom i kada se malo ohlade, lagano spužvicom skidajte s njih boju. Kod ovog postupka budite jako nježni jer jaja kuhanjem u octu omekšaju pa da se ne bi desilo da vam puknu u ruci. Ostavite ih sa strane da se osuše.
LJUBIČASTI KUPUS
Pripremite 1 glavicu ljubičastog kupusa, bijela jaja, 1 jušnu žlicu soli, alkoholni ocat i soda bikarbonu te hladnu vodu. Rukavice uzmite obavezno ukoliko ne želite ljubičaste ruke.
Izrežite kupus na komadiće, stavite u lonac, prelijte vodom da prekrije kupus i stavite kuhati na srednje jaku vatru. Nakon što proključa, kuhajte još 30 minuta, nakon toga poklopite i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite tekućinu i podijelite je u 3 staklenke (dovoljno velike da vam u svaku stanu po 2 pisanice odjednom, jedna na drugoj).
Prvu staklenku ostavite jer u njoj će ostati tamno plava boja, u drugu staklenku dodajte 3 jušne žlice alkoholnog octa i dobit ćete ljubičastu boju, a u treću staklenku dodajte 1 čajnu žličicu soda bikarbone i dobit ćete roza boju.
Uronite izbijeljena jaja u dobivene boje i ostavite preko noći.
Ukoliko želite samo ljubičasta jaja, možete ih kuhati zajedno s kupusom 10 minuta, zatim ostaviti preko noći da se ohlade i dobro upiju boju.
KURKUMA
Od kurkume ćete dobiti lijepa žuta jaja koja nakon bojanja premažite jestivim uljem za sjaj.
Pripremite manji lonac, hladnu vodu, 4 žlice kurkume, bijela jaja i 1 jušna žlica alkoholnog octa.
Pola litre vode stavite u lonac i kada proključa, maknite s vatre pa dodajte kurkumu i alkoholni ocat. Sve dobro promiješajte žlicom, lagano ubacite izbijeljena jaja i ostavite preko noći. Obojana jaja isperite, osušite i namažite jestivim uljem.
Jaja možete i kuhati u kurkumi, bez prethodnog izbjeljivanja. U tom slučaju vodu, kurkumu i ocat stavite u lonac, promiješajte i dodajte jaja. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne proključa, zatim smanjite vatru na najmanje i kuhajte 10 minuta. Ostavite u vodi preko noći, zatim isperite, osušite i premažite jestivim uljem.
BIJELO VINO
Za bojanje bijelim vinom ne trebate izbjeljivati jaja, slobodno obična jaja kuhajte u vinu, boja će biti lijepa.
Pripremite 1 litru bijelog vina (običnog, što jeftinijeg), 200 gr šećera, jaja i lonac.
U lonac stavite vino, dodajte šećer i promiješajte pa ubacite jaja i kuhajte pola sata na laganoj vatri. Poklopite i ostavite preko noći da se ohlade. Jaja nipošto nemojte dirati žlicom, miješati ili okretati. Drugi dan ih lagano izvadite iz vina i ostavite da se osuše, što manje dirajući rukama.
Za poseban efekt, vinu i šećeru prije kuhanja dodajte jestivu boju za kolače pa sve zajedno kuhajte s jajima i ostavite preko noći.
Ovako obojana jaja nikako nemojte mazati uljem za sjaj, trebaju ostati mat s efektom kristalića.
CRNO VINO
Za bojanje crnim vinom također ne trebate izbjeljivati jaja, slobodno obična jaja kuhajte u vinu, boja će biti lijepa.
Pripremite 1 litru crnog vina (običnog, što jeftinijeg), jaja i lonac.
U lonac stavite vino, dodajte jaja i kuhajte pola sata na laganoj vatri. Poklopite i ostavite preko noći da se ohlade. Jaja nipošto nemojte dirati žlicom, miješati ili okretati. Drugi dan ih lagano izvadite iz vina i ostavite da se osuše, što manje dirajući rukama.
Ovako obojana jaja nikako nemojte mazati uljem za sjaj, trebaju ostati mat s efektom kristalića.
LJUSKE CRVENOG I LJUBIČASTOG LUKA
Pripremite ljuske crvenog i ljubičastog luka (1 vrećicu od cca 2 litre, možete ih kupiti na tržnici kod kumica), stare najlonke, konac, špagu ili gumice, bilje i trave, djetelinu ili cvijeće, sirova jaja, ocat i sol.
Najlonke izrežite na komade veličine 5 cm te ih režite po dužini da dobijete kockaste komade. U manju posudu stavite malo vode, svaki list, cvijet ili biljku lagano namočite u vodu, zatim stavite na jaje, omotajte komadom najlonke, dobro zategnite pazeći da list ostane kako želite i čvrsto zavežite. Dno posude prekrijte ljuskama jajeta, stavite pripremljena jaja na ljuske, prekrijte ostatkom ljuski i na kraju dodajte 1 čajnu žličicu soli i 1 jušnu žlicu alkoholnog octa.
Ulijte hladnu vodu, količinu dovoljnu da prekrijte jaja i ljuske, stavite kuhati na laganu vatru 30 minuta. Jaja ostavite da se ohlade u obojanoj vodi. Zatim maknite najlonke (najbolje škarama), listove i cvijeće, ostavite da se osuši pa na kraju premažite jestivim uljem za sjaj.