Krafne

OBOŽAVATE KRAFNE? SADA JE VRIJEME DA SE OKUŠATE U IZRADI OVE OMILJENE SLASTICE

Sezona krafni službeno je otvorena i traje po običaju, sve do početka korizme 14. veljače. Zato je sada pravo vrijeme da uživate u svoj raskoši ovih omiljenih slastica i možda se sami okušate u izradi koja je, uz pravi recept zapravo vrlo jednostavna.

krafne

Krafne su kolač koji ima dugu tradiciju na našim područjima. Njihova povijest seže čak do 16. stoljeća, a iznimno popularne postale su za vrijeme Austro-Ugarske monarhije te su nosile naziv Berliner.

Legenda o nastajanju ovog svima omiljenog pokladnog kolača kaže da je jedan Berlinski slastičar bio ađutant u njegovoj vojsci pri povratku u Berlin na svoje radno mjesto ispekao je prve krafne, prvo su se zvale Berlinske kugle jer su ga podsjećale na topovske kugle, tek poslije su dobile naziv krafne.

Prva verzija krafne sastojala se od pekmeza između dva komada dizanog tijesta prženog u svinjskoj masti. No kako je u Njemačkoj šećer bio vrlo skup, ljudi su ispočetka uglavnom pekli slane krafne. Dizano tijesto sljubljivali su s mesom, ribom, gljivama, sirom i drugim sličnim namirnicama.

Gotovo sve europske zemlje prigrlile su recept te napravile svoje verzije krafni.

U Hrvatskoj imamo krafne, Poljaci jedu paczki, Austrijanci uživaju u krapfenu, a Rusi peku ponchiki. Sve su ovo samo varijante imena za istu slasticu – okrugle komade dizanog tijesta pečene u dubokom ulju odnosno masti te punjene pekmezom.

Amerikanci su u međuvremenu napravili svoj donut s rupom, a ostatak svijeta počeo je eksperimentirati s okusima, nadjevima i preljevima pa sam tako i ja napravila krafne s pivom

Totalno drugačije, a okusom jako zanimljive, obavezno probajte i javite dojmove.

Krafne s pivom
    Call to action banner image
    x

    Lost Password