Palenta

Zdrava i ukusna, palenta se i priprema lako i može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama. Jeftina je i svugdje dostupna namirnica koju bi trebalo imati svako domaćinstvo.
To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza koji imaju vrlo pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može ju konzumirati svatko bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, djecu, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sustavom jer u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranjivih sastojka i veliki je izvor vitamina B6, K i E. Također, može se pohvaliti s velikim sadržajem fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija, a njezini ugljikohidrati su pozitivni za ljudski organizam. Sprječava nagli pad imuniteta, smanjuje rizik od raka debelog crijeva kao i pojavu hemoroida. Smanjuje kolesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima zbog čega će spriječiti pojavljivanje viška kilograma.

Najlakši način pripreme palente: U lonac stavite 3 i 1/2 šalice vode, nekoliko kapi ulja i prstohvat soli. Kada prokuha, temperaturu smanjite na najmanje i u navedenu količinu vode umiješajte 1 šalicu palente. Neprestano miješajte drvenom kuhačom dok se ne zgusne. U vodu prije palente možete dodati neke zdrave sjemenke.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password