Perušić

PERUŠIĆ – zeleni raj usred Like

Općina Perušić nalazi se u Ličko-senjskoj županiji, okružena sa dva Nacionalna parka (Sjeverni Velebit i Plitvička jezera) i jednim Parkom prirode (PP Velebit), pravi je raj u kojem će vas očarati 50 nijansi zelene boje.

Prvi put se Perušić spominje 1487. godine, osnivaju ga braća Dominik i Gašpar Perušić, iz plemićke obitelji koja dolazi iz Zagore.

Po njihovom prezimenu mjesto dobiva ime, a na uzvisini obitelj gradi obrambenu utvrdu koja u literaturi ima različite nazive – Perušićki stari grad, Gradina, a u narodu najčešće samo Perušićka kula.

Općina krije mnoge ljepote koje smo prvi put otkrili, u nastavku otkrijte zašto posjetiti ovaj kraj bilo da želite obiteljski ili aktivan odmor ili jednostavno želite uživati u prekrasnom prirodnom okruženju.

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA

Grabovača

Jedini pećinski park u Europi u kojem posebno mjesto zauzimaju speleološki objekti čija istraživanja traju gotovo 180 godina. Isto tako, posebnost ovog područje čine Velebitske breče koje su po litološkom sastavu, geološkom položaju i geografskom smještaju jedinstvena pojava u svijetu. 

Špilja Samograd

špilja Samograd

Foto: Marina Obradović

Impresivna špilja sa 948 stepenica i temperaturom od svega 8°C pravo je umjetničko djelo prirode. Otvorena je za posjete uz pratnju vodiča, vođena tura traje oko sat vremena, a ulaz u špilju, koji podsjeća na vizuru gotičkih katedrala, nalazi se na 750 metara udaljenosti od parkinga i suvenirnice.

Lijepa je to šetnja do 345 metara dugačke i 30 metara visoke špilje koja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalaze rukohvati te kamene ručno isklesane stepenice stare više od 100 godina. Špilja se sastoji od sveukupno četiri dvorane, a o tome koliko je monumentalna svjedoči i njezin naziv, koji sugerira da se radi o gradu koji se samostalno napravio.

Odlikuje je bogatstvo kalcitnih tvorevina poput stalaktita, stalagmita, sigastih stupova i dva sigasta mosta, a zanimljivo je spomenuti i da je upravo Samograd prva špilja o kojoj se pisalo u nekim hrvatskim novinama i čija je fotografija uopće objavljena.

špilja

Ne zaboravite na topliju odjeću i sigurnu obuću (u japankama ne ulazite), a raspored posjeta možete pogledati ovdje.

Rijeka Lika

Rijeka Lika

Foto: Domagoj Sever

Lika izvire u podnožju Velebita na nadmorskoj visini od oko 600 metara te je najveća ponornica dužine 78 km. Od izvora do Gospića Lika je svrstana u prvu kategoriju po kakvoći vode te se koristi za napajanje vodovoda za primorje i otoke.

Odmorište u kojem smo uživali, popili pivo, odmorili oči i probali vožnju kanuom te paintball u šumi također spada u Pećinski park Grabovača, a cijene, termine i kontakt pogledajte ovdje.

Paintball

Foto: Domagoj Sever

U hladovini šume koja okružuje Liku, probali smo domaći gulaš od srnetine koji nas je okrijepio te smo imali snage za sve aktivnosti koje su pred nama.

gulaš

Foto: Marina Obradović

U ponudi Parka nalaze se 4 poučne staze. Vidikovac sa šumskim orguljama i Vilinska zemlja s kućicom za hobite, mala bića upola ljudske visine, koja žive u rupama u zemlji. Uspjeli smo zaviriti u malenu kućicu, čak se i uvući unutra da provjerimo koliko su doista ta bića mala. Sami provjerite dimenzije kreveta i visinu kućice, mi smo jedva ušli i izašli.

Foto: Domagoj Sever

Poučna staza Čovjek i krš odnosi se na suživot čovjeka i prirode na području Grabovače i Perušića. Prolazi pokraj tri špilje i jedne jame (u koje je zabranjen ulazak) kroz šumu bukve i graba sve do najljepšeg vidikovca u parku (743 mnv), s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita.

Poučna staza Tragom Mirka Maleza povezuje 5 špilja i nazvana je u čast pionira hrvatske speleoarheologije. Akademik Malez napravio je prve detaljne nacrte svih špilja na području parka davne 1946. godine. Prolazeći šumama i livadama, okruženi netaknutnom prirodom, shvatit ćete zašto je Mirko Malez bio očaran krajolikom Grabovače.

Poučna staza Flora prolazi travnjacima brda Šutića vrh (787 mnv) te vodi šumovitim obroncima do Medine i Amidžine pećine. Područje Grabovače predstavlja bogatu bioraznolikost, raznolikost geolokaliteta i elemenata krajobraza, stoga u tipičnom krškom ambijentu na stazi Flora naučite razne zanimljivosti i karakteristike biljaka ove regije.

Poučna staza Fauna nalazi se na putu od suvenirnice do špilje Samograd i pruža informacije o zaštićenim i ugroženim (Natura2000) vrstama.

KUŠAONICA RAKIJE STILANOVA LIKA

Obitelj Vlainić iz Prvan Sela kod Perušića već blizu stotinu godina (5 generacija) uzgaja voće, a i proizvodi nekoliko vrsta rakija. Začetnik ovog tradicijskog obiteljskog posla je Ivica Vlainić–Stilan. Nakon burnog i pustolovnog života u Americi, početkom 20og stoljeća vraća se u rodnu Liku i započinje uzgoj voća (u početku kruške i šljive) i proizvodnju sortnih rakija. Danas uzgoj i proizvodnju vodi praunuk Drago Vlainić s obitelji.

kušaonica

Foto: Domagoj Sever

Proizvodnja rakije je ograničena, proizvedena, odnjegovana i pakirana u njihovom vlastitom prostoru na tradicijski način i ručno.

Početkom 2010. godine prišli su uređenju objekta namijenjenog proizvodnji i skladištenju 11 vrsta rakija i likera: šljivovica, dunjovača, viljamovka, jabukovača, medovača, višnjevac liker, višnjevača rogačica, borovica, liker od jagoda, liker od malina.

Šljivovicu izrađuju tako da proces pečenja, destilacije rade na suvremenom uređaju, bakrenom kotlu, zapremine 300 litara, sa dvostrukim dnom te uređajem za izdvajanje metilnog alkohola. Destilat, gotovi proizvod, čuva se u hrastovim bačvama, minimalno dvije godine, koliko traje proces sazrijevanja rakije. Daljnje odležavanje, oko 3 godine, odvija se u staklenim posudama, u prostorijama sa stabilnom temperaturom.

Rakija Šljivovica Stilanova Lika sadrži oko 41% vol. alkohola i ima izvrsnu aromu i okus.

Foto: Domagoj Sever

Probali smo šljivovicu i što reći, vratit ćemo se opet, a vi sve o rakijama, ponudi i proizvodnji pročitajte ovdje.

RESTORAN ALBATROS

Restoran Albatros

Foto: Marina Obradović

Restoran je smješten na državnoj cesti između Otočca i Gospića te u neposrednoj blizini izlaza s auto ceste Zagreb-Split, udaljen svega 2,5 km od centra Perušića. Povrće i meso koje služe u restoranu iz vlastitog je uzgoja, ambijent je predivan, posebno ljeti kada možete uživati na terasi s pogledom na divno uređen vrt.

Probali smo domaće sireve, škripavac koji apsolutno nema konkurenciju u ličkoj kategoriji, ličku masu, domaću šunku i kobasice te fenomenalne deserte od kojih je prvo mjesto osvojio cheesecake s borovnicama.

Albatros svojim gostima pruža i smještaj u lijepo uređenim sobama i apartmanima s bazenom, u kojem je voda slana i uvijek ugodnih 26 stupnjeva.

torta

Foto: Marina Obradović

baklava

Foto: Marina Obradović

    Call to action banner image
    x

    Lost Password