Pirovo brašno

PIROVO BRAŠNO – NAJBOLJI RECEPTI ZA KRUH I PECIVA

Pirovo brašno pravi se od pira, krupnika ili dinkela, jedne od najstarijih žitarica koja potječe iz Azije. Sadrži mnogo proteina i masti, vitamina i minerala te pomaže u problemima s probavom i slabom krvi.

Pirovo brašno odlična je zamjena običnom pšeničnom brašnu kod ljudi koji su osjetljivi na gluten jer sadrži slabiji oblik glutena. Osim toga, za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 posto više proteina što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

Može se konzumirati na različite načine, u raznolikim jelima kao glavno jelo, ali i  kao baza desertima. Kod nas je danas moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali je sve popularnije i pirovo brašno, tjestenina, ali i krekeri, griz pa čak i pivo.

Pirovo brašno koristi se uglavnom za izradu kruha i peciva, dok su pržena i mljevena zrna pira idealna zamjena za kavu, što evo nisam znala do sada. Od pira se mogu pripremati različita jela, a od brašna se može peći i kruh koji je bolji ako se kombinira s brašnima drugih žitarica. 

Kako su bijelo i integralno pirovo brašno kod nas doma glavna namirnica što se tiče kruha i peciva, donosimo najbolje recepte u kojima ćete uživati!

Peciva od pirovog brašna

Ova su peciva odlična podloga za sendviče za vaše školarce ili za obrok koji ćete ponijeti na posao. Jednostavna su za pripremu, brzo gotova i jako ukusna.

peciva

Domaći kruh od pirovog brašna

Kruh koji svakako trebate napraviti s integralnim pirovim brašnom i raznim sjemenkama, treba vam malo strpljenja za dizanje tijesta što ćete brzo zaboraviti čim bude gotov.

kruh

Integralni pirov kruh

Kruh koji motate u oblik rolade diže se ukupno sat vremena, a peče 40 minuta, no svaka se minuta isplati.

integralni kruh

Kruh sa suhim rajčicama i sirom

Ovaj apsolutni vladar svih kruhova od pirovog brašna te najpregledavaniji recept na našoj web stranici s pravom zaslužuje kraljevsku titulu. Aromatičan, jednostavan, poseban, drugačiji, riječi su kojima ga opisuju oni koji su probali, a vi se uvjerite sami koliko je ukusan.

I za kraj nešto slatko…

Palačinke od pirovog brašna

Ova je slastica omiljena kod nas doma, ali i na našim tečajevima kuhanja na kojima djeca probaju i zavole drugačije i zdravo. Mrkva i integralno pirovo brašno se jako vole, probajte i uvjerite se sami.

palačinke
    Call to action banner image
    x

    Lost Password