Rajčica

Istražujući rajčicu koja je u stvari voće, a ne povrće, saznala sam i naučila njezine nevjerojatne prednosti i dobrobiti za zdravlje koje moram podijeliti s vama, a rajčica zasluženo može ponijeti titulu namirnice ljeta.

Porijeklom je iz Srednje Amerike, a u Europu je donesena poslije kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom, jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani.

Zahvaljujući obilju likopena vitamina C, rajčica po mišljenju stručnjaka predstavlja hranu protiv starenja. Ova dva sastojka potvrđeni su saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, pri čemu likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C kao antioksidans jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade. Udruženi predstavljaju saveznike ljepote i mladosti.

Najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, kojeg u rajčici ima toliko da joj daje njenu tipičnu crvenu boju, koristan je i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku… I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije.

Naše tijelo ne proizvodi likopen, zato su nam potrebni drugi izvori ovog moćnog antioksidansa. I dok ga sadrže i drugo voće i povrće (lubenica, crveni grejp), nijedno nema toliko visoku koncentraciju kao rajčica.

Kako bi rajčica imala najveće dobrobiti za vaše zdravlje, preporuča se da ju toplinski obradite – napravite juhu, umak ili jednostavno ispečete na maslinovom ulju.

Rajčica se u prehrani koristi sirova (kao salata…), kuhana (juha ili varivo), pržena, kao pire ili kao dodatak kuhanim jelima. Sve više se koriste sok od paradajza, konzervirani paradajz (u flašama), kašasti paradajz, kečap za preljeve i sosove. U toku zime se koristi paradajz konzerviran na razne načine. Rajčica se preporučuje za jačanje obrambenog sustava organizma, ali i za dijetalnu prehranu zbog toga što je hranljiva, a niskokalorična. Za liječenje čireva, bubuljica i nekih kožnih oboljenja kriške rajčice se koriste kao obloge za bolno mjesto.

100 grama rajčice sadrži 19 kalorija, 3 grama ugljikohidrata, 1 gram bjelančevina i 0 grama masti.

 

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password