Apsolutni sam obožavatelj avokada na sve moguće načine! Najčešće ga pripremam u namazima, a jedem za doručak uz jaja na oko ili za večeru u salatama s raznim povrćem. I svaki me put iznova iznenadi svojim podatnim okusom za razne kombinacije nakon kojih sam sita i zadovoljna 🙂
Jako malo namirnica ima tako dobra nutritivna svojstva kao što ih ima avokado. Jedan avokado prosječne veličine sadrži oko 1000mg kalija (dvostruko više od banane), gotovo 20 esencijalnih vitamina i minerala i čak 18 aminokiselina. Ovo je uistinu impresivno za plod koji je malo veći od kruške.
Ovo voće pomaže u regulaciji razine krvnog tlaka, održava zdravlje očiju i potiče regeneraciju stanica. Jako je dobar izvor vitamina B kompleksa, jača imunološki sustav i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti i infekcija. Visok udio vitamina C i E avokadu daje moćno antikancerogeno djelovanje.
Neki ljudi izbjegavaju avokado zbog visokog udjela masti. No, to su uglavnom mononezasićene masne kiseline koje pomažu u regulaciju razine kolesterola. Naime, svakodnevnim unosom avokada možete smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Ovo je prvi korak u prevenciji srčanih bolesti. Osim navedenog, avokado će vam pomoći i u regulaciji apetita jer ćete dulje zadržati osjećaj sitosti. Osim što je ukusan i smanjuje žudnju za grickalicama, stabilizira razinu šećera u krvi, a istovremeno ubrzava rad metabolizma. U kombinaciji s piletinom, avokado će vam u ovoj kombinaciji pružiti nutritivno bogat obrok nakon kojeg ćete biti zadovoljni i poletni.
Treba li vam više razloga da isprobate ovo jednostavno, zdravo i zasitno jelo?
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Mladi luk operite, očistite i narežite na tanke kolutove. Piletinu marinirajte začinima po želji pa narežite na sitne kockice, peršin operite i nascjeckajte, papriku i mini rajčice narežite na sitne kockice.
U zagrijanu tavu stavite ulje pa dodajte mladi luk i pržite 5 minuta.
Dodajte narezanu piletinu pa sve zajedno pržite 15 minuta dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana.
Za to vrijeme avokado prepolovite i izvadite košticu pazeći da vam kora avokada ostane cijela jer će vam trebati za punjenje. Žlicom izdubite meso avokada i sve stavite u veliku zdjelu. Drobilicom za pire ili vilicom zgnječite meso avokada.
Iscijedite limun i dodajte ga u avokado pa dobro promiješajte.
Zdrobljenom avokadu dodajte pečenu piletinu s mladim lukom, svježu papriku, narezane rajčice, začine i peršin pa promiješajte.
Dobivenom smjesom napunite kore avokada, ukrasite mini rajčicom i poslužite.
Meso možete marinirati dan ranije pa će biti sočnije i ukusnije. Smjesi avokada i piletine možete dodati masline i hrskavu pancetu koju ste ispekli narezanu na sitne kockice.