BAKLAVA

( 5 od 5 )
Loading...
baklava
  • 30 mVrijeme pripreme
  • 60 mVrijeme kuhanja
  • 1:30 hGotovo za
Ispiši recept

Bogata, sočna i slatka, baklava je kraljica svakog stola i baš vam ovaj recept treba da napravite nezaboravnu tradicionalnu slasticu.

Baklava je dobro poznata slastica i tradicionalan kolač u mnogim zemljama te postoje razne verzije ovog kolača. U sjevernim, hladnijim područjima baklava se priprema s orasima, dok su na jugu i istoku češći bademi i pistacije.

Kako god bilo i od kuda god potjecala, mi ju obožavamo i napokon smo pronašli pravi recept koji će se svidjeti i vama.

Na prvu ćete primijetiti da se recept razlikuje od većine jer kore ne mažemo maslacem ili uljem već premazom od više sastojaka koji daje dodatnu aromu i sočnost. Limun također nužno ne mora biti sastavni dio sirupa kojim se baklava preljeva nakon pečenja, vama na volju ostavljamo da se igrate i napravite svoju najbolju verziju baklave.

Za kraj ću samo reći da što prije probate i uživate, a mi se posebno moramo zahvaliti divnoj teti Mariji koja nam je ovaj recept nesebično proslijedila nakon što nas je prvo oborila s nogu svojom baklavom.

Sastojci

  • Osnovni:
  • Za sirup:
  • Za preljev:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Prvo skuhajte sirup tako da na najjaču vatru stavite vodu i šećer. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Ostavite da se ohladi.

  • Drugi korak

    Orahe sameljite i ostavite sa strane. Možete samljeti 400 gr, a 100 gr usitniti, meni je ukusnije kada ima malo krupnijih oraha.

  • Treći korak

    Sada pripremite preljev tako da prvo dobro mikserom umutite jaja i šećer, a zatim dodate ostale sastojke i promiješate mikserom da se sve dobro poveže.

  • Četvrti korak

    Upalite pećnicu na 180°C i pripremite veliki lim za pečenje koji premažite maslacem sa svih strana, idealno bi bilo onaj za pečenje pizze, ali duboki.

  • Peti korak

    Krenite sa slaganjem baklave i imajte na umu da preljev trebate rasporediti na 10 jednakih dijelova za 10 kora. Slagat ćete po principu 3 kore, orasi, 4 kore pa orasi i na kraju 3 kore.

  • Šesti korak

    Sirup ne dirajte, trebat će vam tek kada ispečete baklavu.

  • Sedmi korak

    Na dno lima za pečenje stavite prvu koru, premažite preljevom, stavite drugu koru, ponovite preljev i zatim treću koju također premažite preljevom.

  • Osmi korak

    Sada na treću koru preko preljeva ravnomjerno posipajte pola količine mljevenih/usitnjenih oraha.

  • Deveti korak

    Nastavite postupak sa 4 kore, jednu za drugom slažite u lim i svaku premažite preljevom.

  • Deseti korak

    Četvrtu koru, nakon što ste premazali preljevom, posipajte ostatkom oraha.

  • Jedanaesti korak

    Nastavite postupak sa preostale tri kore, na način kora pa preljev i tako dok ne potrošite zadnju koru i preljev.

  • Dvanaesti korak

    Sada pažljivo nožem ili rezačem za pizzu izrežite rombove. Polako i sa strpljenjem, dajte si vremena.

  • Trinaesti korak

    Stavite peći 60 minuta, neka vas ne brine što će već nakon 30 minuta dosta tamniti, tako treba biti. Pečena baklava treba biti tamno smeđe boje. Ja sam pekla s opcijom gornjeg i donjeg grijača.

  • Četrnaesti korak

    Pečenu baklavu izvadite da se ohladi i tek onda prelijte ohlađenim sirupom koji ste skuhali na početku.

  • Petnaesti korak

    Idealno je da baklavu ostavite barem jedan dan, a najmanje nekoliko sati da dobro upije sirup.

  • Šesnaesti korak

    Ohlađenu baklavu prije posluživanja još jednom razrežite po linijama koje ste napravili prije pečenja.

  • Sedamnaesti korak

    Baklavu čuvajte na hladnom mjestu u limu u kojem ste pekli, samo prekrijte aluminijskom folijom.

Savjet

  • Nama su se najboljim korama pokazale one tvrtke Nada koje možete kupiti na nekim zagrebačkim tržnicama. Baklava je najbolja kada odstoji zato je napravite dan prije i budite strpljivi.

Call to action banner image
x

Lost Password