Kažu stručnjaci da su lignje dobar izvor proteina, sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod. Isto tako kažu da pivo, ako se pije u umjerenim količinama, štiti srce, sprječava dijabetes, jača mozak i kosti, olakšava disanje, snižava krvni tlak, štiti bubrege, hranjivo je i dobro za zube. Kada sve ovo pročitam, mislim si da sam napravila jednu od najzdravijih kombinacija na svijetu 🙂
Ma sigurno jesam jer dobra hrana i odlično pivo (barem kod mene) brzinom munje stavljaju osmijeh na lice i to od uha do uha 🙂
Svi sve znate o umjerenosti i da je sve dobro za nas ukoliko ne pretjerujemo. Ponekad je to teško kada su hrana i pivo u igri, ali ovo jelo ionako ne jedemo svaki dan pa zašto si onda ne dati oduška!
Ne znam da li ste probali Baltazar, ali oni koji jesu definitivno će razumjeti zašto sam baš njega odabrala za ovu kombinaciju. Svijetli je to zahmeljeni lager voćne arome s laganom gorčinom za koji su korišteni hmeljevi Simcoe, Citra te Mandarina Bavaria. Možda vam ovaj zadnji podatak ne znači puno, niti ja se baš ne razumijem u vrste hmeljeva, ali dobro su to zamiješali! Prvi puta skuhan je u travnju 2016. godine i hvala svima koji su sudjelovali u mućkanju jer obogatili su naš život i naša nepca razmazili.
Na prvi me miris nije oborio s nogu, ali zato je prvi gutljaj bio čudesan. Lagano gorak s okusom mandarine baš koliko treba, bezobrazno je dobar. I ostalo je povijest 🙂
Preostaje vam nabaviti lignje i isprobati, a pivo će ionako stići na vašu adresu nakon jednog klika na njihovom web shopu!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Lignje očistite i narežite na kolutove.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih ostavite sa strane.
Žumanjke stavite u zdjelu, dodajte brašno, malo soli i papra, pivo pa dobro promiješajte.
Bjelanjke malo posolite pa istucite čvrsti snijeg koji lagano umiješajte u smjesu od brašna, žumanjaka i piva.
U tavu stavite ulje da se grije i za to vrijeme dio liganja (koliko stane u tavu) uvaljajte u smjesu, dobro promiješajte da se smjesa obloži sa svih strana pa stavite pržiti.
Pržite dok korica ne postane hrskava.
Izvadite na ubrus da se ocijedi višak masnoće.
Poslužite uz omiljeni umak, povrće po želji i sve dobro zalijte Baltazar pivom jer lignje moraju plivati :-)
1 pivo će vam trebati za prženje stoga obavezno kupite više komada kako biste mogli uživati za vrijeme pripreme, u toku jela i kasnije Ukoliko nemate raženo brašno, možete iskoristiti i obično bijelo.