U jednom je periodu cijeli Internet gorio od fotografija i recepata za banana bread. Razumjet će moji kolege blogeri, a možda i vi kako to ima utjecaja na psihu i uvelike određuje što ćete kuhati ili peći. Kada nekoliko dana sa svih strana dolaze fotografije slasnog kruha od banana, jednostavno je nemoguće ne pokleknuti 🙂 A nije ni lako napraviti ovaj kruh jer u njega idu zrele banane jer moji doma svaki put sve banane pojedu brzinom munje da jednostavno ne stignu do zrele faze. A u dućanu se nikako ne sjetim kupiti one zrele koje na oko ne izgledaju lijepo. Automatski biram lijepe za fotkanje 🙂 I onda su nekim čudom ostale banane koje nitko nije pojeo jer „imaju točkice“ pa su završile u ovom kruhu – kolaču. A kombinacija s prahom jagode je posebna jer zašto raditi klasiku kada može drugačije i bolje. Ispecite i navalite, raj je to za nepce!
Maslac izvadite na sobnu temperaturu da omekša ili ga rastopite na pari ukoliko nemate vremena.
Pećnicu upalite na 180°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Banane ogulite i zgnječite vilicom ili ih sameljite u blanderu.
Omekšali maslac istucite dok ne postane kremast, a zatim u njega dodajte jedno po jedno jaje.
Dodajte banane, med, brašno i ostale sastojke. Lagano promiješajte i ulijte u kalup.
Pecite 40 minuta.
Svakako čačkalicom provjerite da li je kolač gotov, ako je nakon 5 sekundi čačkalica koju izvadite iz kruha suha, kruh je pečen i stavite ga hladiti. Po želji, odmah nakon vađenja iz pećnice kolač možete preliti rastopljenom bijelom čokoladom, bademima ili prahom jagode, a svježim jagodama prije posluživanja.