Dobri, stari bolonjez! Uvijek dobrodošao na naš stol, a posebno mu se vesele djeca. Ja ga volim zbog praktičnosti, može stajati u hladnjaku 3-4 dana, dovoljno je da promijenite priloge i imate svaki dan drugo jelo. Lako se podgrije i možete ga začiniti ribanim sirom ili omiljenim povrćem koje će zamijeniti ugljikohidrate.
Narežite luk, češnjak, mrkvu i pancetu na komadiće i ostavite sa strane.
Zagrijte ulje u posudi na najjačoj vatri pa dodajte meso i pancetu ili špek. Dodajte malo soli i papra te miješajući razdvajajte grudice mesa i pržite dok ne postane hrskavo smeđe sa svih strana.
Nakon što ste meso ispržili, izvadite ga sa strane. U posudi će vam ostati prilična količina masnoće od prženja na koju dodajte povrće. Vatra neka bude srednja, a povrće pržite 10 minuta, podlijevajući vodom.
Nakon 10 minuta meso vratite u zdjelu s povrćem, dodajte vino, začine i rajčicu te promiješajte. Vatru smanjite na najmanje i pustite da se krčka pola sata poklopljeno do pola.
Za to vrijeme u drugi lonac (po mogućnosti barem 5 litara) stavite vodu da prokuha i posolite žlicom soli. Kad prokuha, dodajte tjesteninu te nastavite kuhati prema uputama na pakiranju. Kuhajte na najjačoj vatri i promiješajte 3 do 4 puta.
Kad je gotova, tjesteninu procijedite bez ispiranja i servirajte s umakom. Po želji jelo možete posipati parmezanom.
Umak može stajati u hladnjaku pa ga spremite za dan ili dva kasnije i iskoristite za tortilje ili zapečenu punjenu papriku. Umjesto tjestenine možete koristiti špagete od tikvica. Također, ako meso prilikom kupovine nije bilo zamrznuto, umak možete i zamrznuti.