Moj najtraženiji kolač dobio je novo ruho! Zasluženo i prigodno jer je neodoljiv pa sam sam ga htjela obući u nove boje i okuse. Uspjelo je i to sa meni najdražom jesenskom namirnicom – hokaido tikvom. Tako da sada slobodno mogu reći da imam jesensku varijantu brownie kolača 🙂 Okus je kao da jedete najfiniji čokoladni kolač s nekom kremom koja ima okus po kestenima. Jer ova tikva koju toliko obožavam ima aromu kestena koja je još ukusnija kada ju prvo ispečete, a zatim pretvorite u pire. Ne propustite probati ovaj recept, a kako biste što dulje uživali u ovim okusima, koju tikvu spremite u zamrzivač 😉 Jer znate onu staru: „Ništa nas ne smije iznenaditi“.
Uključite pećnicu na 180 °C, biti će dovoljno zagrijana kad dovršite smjesu za kolač. Lim za pečenje 30x19 cm obložite papirom za pečenje.
U veliku zdjelu stavite ključati vodu na najjaču vatru, a u drugu zdjelu stavite čokoladu i maslac. Zdjelu sa čokoladom i maslacem stavite na zdjelu s vodom kada voda proključa, smanjite vatru na pola i miješajući otopite sastojke da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu. Maknite s vatre.
U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi i maslacu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Cijela jaja izlupajte ručno (kao za kajganu) pa malo po malo dodavajte smjesi sa čokoladom, miksajući dok se svi sastojci ne izmiješaju.
Pire od tikve promiješajte s ostalim sastojcima za kremu i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
U lim za pečenje izlijte prvo smjesu s čokoladom i poravnajte. Zatim smjesu s tikvom pa nožem prošarajte dok ne dobijete zanimljive šare. Pecite 20 minuta i poslužite.
Browniesi su najukusniji kada su ljepljivi i mekani u sredini. Stoga kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu kolača, ne smije biti čista kada ju izvadite. Tada je kolač gotov. Umjesto maslaca možete koristiti i margarin, ali maslac je puno zdraviji i ukusniji. Šećer možete zamijeniti zdravijom varijantom – brezinim šećerom (xylitolom).