Već i vrapci na grani znaju koliko sam zaljubljena u spoj čokolade i stouta 🙂
Ne prestajem smišljati nove recepte i spojeve i ne prestaju me oduševljavati okusi koji nastaju ovom moćnom kombinacijom. Naglašena aroma kave i crne čokolade u pivu proizlazi iz visokog udjela prženih sladova, a izrazito crna boja s čokoladno smeđom pjenom opravdana značenje imena „stout“ – snažan ili jak.
I doista jest. I pivo i kolač u kombinaciji zbog koje zastaje dah i postanete omamljeni punom, kremastom i profinjenom teksturom s grijućim utjecajem alkohola koja poziva na dijeljenje. Zato podijelite s dragim osobama ovu kombinaciju i ne propustite svaki zalogaj kolača zaliti gutljajem stouta.
Neka ovoga puta vaš brownie kolač bude okruglog oblika, ukrašen šlagom i sezonskim voćem, vaše će vam nepce biti zahvalno!
Uključite pećnicu na 180° C, biti će dovoljno zagrijana kada dovršite smjesu za kolač. Lim za pečenje (30x20) obložite papirom za pečenje.
U veliku zdjelu stavite ključati vodu na najjaču vatru, a u drugu zdjelu stavite čokoladu i maslac. Zdjelu sa čokoladom i maslacem stavite na zdjelu s vodom i kada voda proključa, smanjite vatru na pola i miješajući otopite sastojke da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu.
Dok je otopljena smjesa na vatri, dodajte pivo, promiješajte i nakon 2 minute maknite s vatre. Dodajte vaniliju i usitnjene orahe ili bademe (ne mljevene, već usitnjene).
U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi i maslacu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Cijela jaja izlupajte ručno (kao za kajganu) pa malo po malo dodajte smjesi sa čokoladom, miksajući dok se svi sastojci ne izmiješaju.
Izlijte smjesu u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite 20 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u limu za pečenje, a zatim ga izokrenite na ravnu podlogu, na drugi lim ili dasku.
Brownies su najukusniji kada su ljepljivi i mekani u sredini. Stoga kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu kolača, ne smije biti čista kada ju izvadite. Tada je kolač gotov. Poslužite uz omiljeno voće, šlag ili sladoled i nemojte zaboraviti na stout by 5th element za potpuni doživljaj :-)