Kada smo snimali ovaj recept shvatila sam da predugo nisam jela bruschete. Stvarno predugo jer su mi sline curile za vrijeme fotkanja i pojela sam čak 3 komada. Rijetko se tako opustim jer izbjegavam kruh, ali ovoj deliciji jednostavno nisam mogla niti htjela odoljeti. Subota je dakle bila dan za hedonizam i lagano pretjerivanje.
Osim što su jeftine jer ih možete kombinirati sa starim kruhom i ostacima hrane iz hladnjaka, pravi su dar s neba za vrućine s kojima se ovih dana suočavamo, a priprema ne može biti jednostavnija. Toliko jednostavna da pripremu možete prepustiti i djeci.
Narežite rajčice na četvrtine, sir na kockice, a češnjak prepolovite po dužini da dobijete miris i okus unutarnje strane. Ukoliko koristite peršin, nasjeckajte ga i ostavite sa strane.
Baguette narežite na četvrtine, natrljajte ih prerezanim režnjevima češnjaka, premažite ili nakapajte uljem s obje strane i zapecite na grill tavi ili u pećnici.
Ukoliko pečete u pećnici (osobno volim tako peći jer dok se peku, imam vremena za ostale namirnice), pecite 10 minuta na 200°C. Baguette možete i tostirati ako vam je tako lakše ili ukusnije.
Po pečenim kriškama poslažite rajčice i sir, dodajte soli i papra po želji, nakapajte maslinovim uljem i pospite peršinom ili listićima bosiljka, ovisi što više volite ili što imate pri ruci.
Posložene bruschette možete jesti tako pripremljene ili ih napunjene vratiti u pećnicu na 5 minuta da se rajčica malo zapeče, a sir rastopi. Meni je ta kombinacija najdraža. U ovom slučaju, posipajte peršinom ili bosiljkom kada zapečene izvadite iz pećnice.
Ovo jelo je idealno kada vam dođu gosti, želite pojesti nešto za predjelo ili dobar međuobrok ili vam jednostavno ostane starog kruha. Rajčica i mozzarella su najjednostavniji sastojci, a vi možete dodati što god želite ili mozzarellu zamijeniti nekim drugim sirom po želji. Bruschette možete napraviti i od mljevenog mesa ukoliko vam je ostalo od bolonjez umaka, samo dodajte ribanog sira i zapecite u pećnici. Idealan obrok za ljeto, posebno ako odaberete zdravu varijantu kruha.