Kaže meni moje dijete da joj je baš čudno kako do sada nismo počeli kokodakati s obzirom koliko piletine jedemo 🙂 I ja se čudim! A ona se javlja koja najviše jede ražnjiće, pečeni file i pohano. Ne znam kako kod vas, ali mi najčešće jedemo piletinu i puretinu, zatim ribu pa junetinu i teletinu. Svinjetinu doista rijetko i tako smo navikli iako ne bježim od niti jedne vrste mesa, mislim da svatko ima svog favorita. A piletina je zdrava, lagana, puna proteina, jednostavna za pripremu, podatna za bezbroj kombinacija i nikad kraja receptima i jelima, počela sam čak izmišljati i igrati se svime i svačime.
Već sam vam pisala kako u hladnjaku uvijek imam nekoliko vrsta marinirane piletine kako bi svatko tko je gladan za tren imao gotov obrok, a od kada koristimo fritezu na vrući zrak, to se pokazalo odličnim potezom!
Inače volim kuhati jela u koja mogu ubaciti sve i svašta, baš kao ovo koje podnosi bilo koje meso, svo povrće i začine baš kakve volite. Muž je predložio da sljedeći put i na dno posude za pečenje stavim preostale kore što bih mogla probati iako mislim da u ovom jelu oduševljava baš ovaj gornji dio tijesta, hrskav i neodoljiv! Što da vam kažem, jelo je puklo za tren, svi smo oduševljeni i sigurno ćemo ponoviti prvom prilikom. Već znam da bi to mogao biti ponedjeljak kada obično ostane mesa od nedjeljnog ručka. Ugodan vikend vam želim!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu marinirajte sa soli, paprom, slatkom dimljenom crvenom paprikom i češnjakom i ostavite sa strane.
Luk i češnjak narežite na sitne kockice, krumpir ogulite i narežite na kockice, a ako koristite đumbir sitno ga naribajte.
U vrelu tavu dodajte 60 ml ulja, luk, češnjak, đumbir, kurkumu i pirjajte 1 minutu da se začini spoje i intenziviraju.
Za to vrijeme na drugoj tavi i malo ulja ispecite meso s obje strane po 5 minuta.
U tavu s lukom dodajte kockice krumpira i temeljac tako da krumpir bude pokriven, dodajte sol i papar u količinama po želji i dodajte čili papričice. Promiješajte, poklopite i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
Pečenu piletinu izvadite iz tave i na dasci za rezanje narežite na tanke trakice ili kockice.
Narezanu piletinu dodajte u tavu s krumpirom, dodajte temeljca ukoliko je potrebno, poklopite i nastavite kuhati.
Kada je krumpir kuhan, dodajte ocijeđeni grašak iz konzerve, promiješajte i provjerite okus. Ukoliko je potrebno, dodajte još začina.
Upalite pećnicu na 190°C i pripremite posudu za pečenje.
Listove vučenog tijesta razrežite na trake širine 5 cm (ja narežem na 3 dijela po dužini).
Gulaš prebacite u posudu za pečenje i pokrijte ga korama tijesta koje ste prethodno zgužvali rukama.
Preostalo ulje kistom nanesite na kore i zapecite 15 minuta u pećnici.
Temeljac možete pripremiti dan prije ako imate vremena. Umjesto temeljca možete koristiti i vodu, ali jelo s temeljcem je ukusnije. Od povrća možete koristiti sve što imate u hladnjaku (mrkvu, papriku, brokulu i sl.) Ako koristite navedeno povrće, vodite računa da mrkvu (narezanu na kockice ili kolutove) prvu stavite u jelo (zajedno s lukom), a povrće koje je brže gotovo pred sami kraj kuhanja. Od piletine možete koristiti i bilo koje ostatke npr. ostaci pečenog pileta od jučer ili pečenog filea. Inače, ova je pita savršena kao jelo u kojem ćete iskoristiti sve ostatke, a dobro se najesti.