Moj najdraži prilog je upravo ovaj. Obožavam povrće, a mrkve pečene u tavi ili pećnici pravo su otkriće.
Ne znam kako vama, meni su boje na tanjuru izuzetno bitne i najljepša jela uvijek nastaju kada čistim hladnjak. Svega tu bude, pravo šarenilo boja pa iskoristim i onu polovicu paprike koju bih možda bacila jer nije baš najsvježija. Ubacim i tikvicu, ovaj mi je put od kolača ostalo malo tikve i tako redom. Inače, pečena tikva je čudo od okusa, a uz nju mi najbolje paše pečeni češnjak i to onako u kori. Oboje poprime kestenjasti okus pa uživate svim čulima, a možete napraviti i namaz od pečenog povrća.
Ljetos kada su nam dolazili gosti razmišljala sam što pripremiti jer kada kuhate svaki dan raznoliko i puna vam je glava ideja, ponekad od šume ne vidite drvo i znam biti u ozbiljnom problemu što odabrati za stol. Onda sam se dosjetila pečenog češnjaka jer ljeto, vrućina, klima ionako radi pa zašto ne bi i pećnica.
Uglavnom, želim reći da su od svega na stolu i to u nekoliko sljedova, gosti najviše bili oduševljeni pečenim češnjakom. Samo ga istisnite iz kore i pojedite ili namažite na svježi ili prepečeni kruh.
Nešto slično sam već objavila, kombinacija povrća i sira, sve pečeno u pećnici pa pogledajte na linku https://pricejednekuhace.hr/recept/zapeceno-povrce-s-kruhom-i-sirom/
Uživajte u jesenskoj ponudi boja i okusa! Ja sam u ovom jelu iskoristila ostatke poriluka, mladog luka, pola tikvice i dio paprike.
Mrkvu očistite i ogulite te veće po dužini prerežite na pola, a one manje ostavite cijele.
Luk očistite i narežite na kriške, a češnjak narežite na listiće.
U dublji lonac stavite vodu, dodajte prstohvat soli i stavite na najjaču vatru da zakuha.
Kipućoj vodi dodajte mrkve, smanjite vatru na pola i kuhajte 15 minuta, ovisno o veličini.
Nakon 15 minuta dodajte cvjetove brokule pa kuhajte još 3 minute.
Kuhano povrće procijedite.
Na grill tavi ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk i miješajući dinstajte 3 minute.
Dodajte češnjak i kada zamiriše dodajte procijeđeno kuhano povrće.
Pojačajte vatru i pržite sa svih strana dok povrće ne poprimi lijepu grill boju, oko 5 minuta.
Dodajte sol i papar, po želji prelijte s još malo maslinovog ulja i poslužite.
Od povrća možete koristiti što god volite ili imate kod kuće. Samo pazite na redoslijed kuhanja. Ako primjerice koristite tikvice, također ih dodajte na kraju kuhanja jer su brzo gotove.