BUĆNICA OD RIŽINOG PAPIRA

( 0 od 5 )
Loading...
  • 30 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 50 mGotovo za
Ispiši recept

Miris i okus bućnice kod mene izazivaju neopisive osjećaje i sjećanja, a hrskavost domaćih kora je najljepši zvuk na svijetu. Djetinjstvo mi je bilo ispunjeno tim okusima i mirisima i tada nisam razumjela (niti razmišljala o tome) koje je to bogatstvo, što sve ruke mogu napraviti i uveseliti nepce.

Sjećam se tankih listova tijesta na velikom bijelom stolnjaku koji smo imali samo za te prilike. Mama ih je razvlačila posebnom lakoćom, punila i motala, zatim stavljala u peć na drva i ubrzo se uz zvuk pucketanja vatre počeo širiti neodoljiv miris. Sjećam se i da sam tada kao dijete mrzila rezati krumpir na sitne kockice ili ribati tikvu, bilo mi je mrsko i radije bih bila vani i trčala s djecom nego pomagala. Od sira slatka i slana, s krumpirom ribanim ili na kockice, od zelja, špinata, s kockicama mesa, od višanja, trešanja, jabuka… Jednom tjedno uživali smo u okusima po želji. Ja im nisam vična i sada po okuse djetinjstva odem na Sljeme i uz najljepši pogled na grad uživam svim čulima, a sve češće napravim ovu varijantu s rižinim papirom.

Ništa manje ukusnija, a lakša i brža za napraviti što me posebno veseli. Pronašla sam zdraviju alternativu, bez glutena i pšenice pa se pravim važna i dijelim s vama zanimljiv recept koji će vas oduševiti.

Uživajte!

 

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Tikvu ogulite, tikvice operite i sve u istu posudu na krupno izribajte. Posolite i pustite da odstoji nekoliko minuta kako bi višak vode izašao iz povrća.

  • Drugi korak

    Za to vrijeme sušene rajčice stavite par minuta u malo vode da omekšaju, tako ćete ih lakše rezati. Ako koristite one iz ulja, samo ih narežite na sitno.

  • Treći korak

    Rukama ocijedite tikvu i tikvicu te stavite u čistu posudu. Dodajte jedno jaje i promiješajte.

  • Četvrti korak

    Smjesi dodajte ostale sastojke, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.

  • Peti korak

    Sada upalite pećnicu na 180°C i pripremite manji lim za pečenje.

  • Šesti korak

    U veliku plitku zdjelu dodajte toplu vodu. Uzmite list rižinog papira i umočite ga u vodu cijelim dlanom, onako cijelog potopite.

  • Sedmi korak

    Pustite ga u vodi nekoliko sekundi da omekša, ne previše jer u tom slučaju se može dogoditi da se previše namoči i postane previše ljepljiv zbog čega ćete teže baratati s njim.

  • Osmi korak

    Nakon nekoliko sekundi s obje ruke izvadite omekšani papir i stavite ga na radnu površinu. Odmah potopite u vodu novi list.

  • Deveti korak

    Uzmite malo punjenja i stavite ga u sredinu papira, pazeći da vam rubovi ostanu prazni, preklopite lijevi i desni rub preko punjenja, a zatim preklopite donji dio prema gore preko punjenja i zarolajte prema gornjem rubu papira. Dobit ćete lijepu, duguljastu rolicu.

  • Deseti korak

    Rolice poslažite u lim za pečenje, sve premažite ghee maslacem i pecite 25 minuta dok ne dobiju lijepu, lagano zlatnu boju.

Savjet

  • Ljubitelji mesa mogu napraviti mesnu varijantu, ribanoj tikvi možete dodati i pancetu ili npr. ribani sir. Umjesto tikvica, bućnicu možete napraviti samo od tikve ili tikvu zamijeniti tikvicama, ne možete pogriješiti.

Call to action banner image
x

Lost Password