Ovo je recept Luke Nižetića kojeg sam gledala u emisiji Pun pjat. Znate onaj osjećaj kada gledate neku kulinarsku emisiju i doslovno ogladnite i dobijete želju odmah nešto skuhati! Tako sam ja nakon ove emisije odjurila kupiti kozice i pecivo, napravila burgere i ostali smo bez teksta! Šalšu sam napravila po njegovom receptu, a peciva sam kupila u Lidlu jer su mi njihova mliječna peciva najfinija. Probajte i uživajte!
Narežite luk i češnjak na sitne kockice. Peršin nasjeckajte.
Stavite maslinovo ulje u tavu da se zagrije te ubacite nasjeckani luk i češnjak da omekšaju. Nakon deset minuta ubacite sjeckanu rajčicu i aceto balsamico.
Pustite da malo ishlapi na jakoj (2 minute), a potom na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Dodajte sol i papar i šećera po želji. Umjesto šećera možete dodati malo meda.
Ugasite vatru i dodajte svježi bosiljak i peršin te promiješajte.
Marinirajte očišćene kozice u smjesi od maslinovog ulja, soja sosa i meda. Ostavite sa strane pola sata.
Narežite luk i češnjak na sitne kockice.
Marinirane kozice stavite u sjeckalicu zajedno s peršinom, prezlama, jednim jajetom i paprom. Nasjeckajte ni presitno ni prekrupno, ni u kom slučaju ne smije biti kaša, moraju se osjetiti komadići svih sastojaka, a naročito kozica. Ukoliko nemate sjeckalicu, navedene sastojke možete narezati nožem.
Zamutite u posudu dva jaja, u drugu smrvite cornflakes te napravite u rukama polpete od smjese koju ste nasjeckali. Umočite ih prvo u jaja, a potom u smrvljeni cornflakes.
U tavi zagrijte ulje te ubacite pripremljene polpete. Jako se kratko termički obrađuju, tek toliko da dobiju tamniju boju s obje strane.
Prerežite pecivo, na donji dio stavite prvo šalšu pa polpetu, potom ljubičasti luk, nešto povrća po želji (rukola, zelena salata, matovilac, svježa rajčica), majonezu te poklopite gornjim dijelom peciva.