Perutnina Ptuj doslovno rastura sa svojom Piknik linijom! Osvojili su me totalno jer su proizvodi od pilećeg ili purećeg mesa, odlične su kvalitete i već spremni za pečenje i pripremu omiljenih obroka i kombinacija. O ražnjićima sam vam već pričala, a sada su me oduševile pljeskavice. Djeca će biti presretna, vjerujte mi. A i vi jer ne morate dugo stajati za štednjakom i klinci mogu sami pripremati obroke. I sebi i vama 🙂
Burgeri su uvijek dobrodošli i u svako doba dana, baš kao i ražnjići. Nitko se neće buniti, a kada spomenete burgere za ručak ili večeru, svima će se ozariti lica. Tako je barem kod nas doma, posebno iz razloga što burgere doista ne jedemo vani, samo kod kuće jer volimo znati što jedemo i sve priloge i okuse prilagoditi svom razmaženom nepcu J Peciva mogu biti kupovna ili domaća, možete odabrati šalšu ili ketchup, majonezu ili senf, zatim neki umak po svojoj želji. Od povrća također može ići svašta, ali ništa ne može zamijeniti prženi hrskavi luk bez kojeg ne mogu zamisliti home made burger.
I da, pljeskavice su bez aditiva! Dobar tek vam želim!
Recept je nastao u suradnji sa Perutnina Ptuj.
Brašno, sol, šećer, kvasac i maslac pomiješajte rukama, zatim dodajte umućeno jaje i 220 ml tople vode pa rukama mikserom (nastavak za kruh) mijesite tijesto.
Ukoliko je potrebno dodajte još malo vode, vjerojatno će vam zatrebati preostalih 30 ml. Tijesto trebate mijesiti dugo, barem 5 minuta kako bi se postigla prava elastičnost. Ono treba biti mekano i podatno, jako glatko.
Kad ste zadovoljni tijestom, stavite ga u posudu koju ste posuli brašnom, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, oko 60 minuta.
Zatim tijesto podijelite na 8 dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu i mijesite dok ne dobijete pravilni krug i glatku površinu s obje strane.
Poslažite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje, prekrijte krpom i pustite da se dižu barem još 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200°C, a na dno stavite posudu s vodom. Peciva premažite mješavinom umućenog jajeta i žlice mlijeka te posipajte sezamom.
Pecite 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i dvostruko se dignu. Izvadite i ohladite.
Dok se peciva hlade, ispecite pljeskavice i pripremite povrće.
Posložite prema želji i uživajte!
Peciva možete prerezati i svaku polovicu prepeći na ulju koje je ostalo od pljeskavica ili ih možete tostirati ako volite hrskavo. Ako želite veći broj peciva, odmah napravite duplu smjesu pa imate za drugi obrok ili drugi dan.