Ta divna Caprese torta! Zamislite samo tortu bez bijelog brašna, samo s bademima i puno čokolade i kakaa J Čudo okusa koje podsjeća na najbolji brownie koji ste ikada probali! Odlična je i ljeti i zimi te za sve prilike, a dostojna je i kralja 🙂 Znaju Talijani što valja! Kažu da je torta nastala tako što je slastičar Carmine Di Fiore zaboravio staviti brašno dok ju je pripremao za američke turiste. Bili su toliko oduševljeni da je recept do danas bez brašna, a torta je postala najpoznatija talijanska slastica! Probajte, nećete se razočarati! U slast!
Stavite grijati pećnicu na 150°C. Na paru stavite topiti čokoladu i maslac.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke miksajte s vodom dok se ne zapjene, a bjelanjke ostavite sa strane. Žumanjcima dodajte šećer i miksajte još 5 minuta.
Žumanjcima i šećeru dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i miksajte 1 minutu. Dodajte kakao, vaniliju i bademe pa dobro promiješajte.
U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg koji zatim žlicom lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka, čokolade i badema.
Kalup za torte promjera 24 ili 26 cm (ovisno koji imate kod kuće) namažite maslacem i pospite kakaom i šećerom u prahu pa dno kalupa pospite listićima badema.
Smjesu za tortu izlijte u kalup, poravnajte i pecite 40 minuta. Pustite da se malo ohladi pa maknite kalup i tortu pažljivo okrenite naopačke da dno s listićima badema bude na vrhu.
Torta će vam se nakon 40 minuta pečenja možda činiti previše mekana, ali ne brinite jer će se nakon 20 minuta hlađenja stisnuti tako da će korica ostati hrskava, a iznutra će biti mekana poput brownia. Za čokoladu možete koristiti običnu za kuhanje ili onu sa minimalno 72% kakaa, ovisi koliko volite slatko. Kakao predlažem da bude bez šećera.