Zanimljivo je kako pinca, tradicionalni uskrsni kruh poznat pod nazivom sirnica, zapravo nema nikakve veze sa sirom. Kada sam mužu rekla da pečem sirnicu, zafrknuo je nosom i baš me zanima da li će uopće probati jer misli da unutra ima sira kojeg nije ljubitelj.
Tradicionalno se priprema u Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju, možda zato nikada nije stekla popularnost kod nas doma u djetinjstvu iako smo veliki ljubitelji ovakvih kolača. Zovu je još uskrsni kruh ili pogača. Imam osjećaj da je ovdje u središnjoj Hrvatskoj pinca postala popularna tek unazad nekoliko godina i to od kada su je moderne pekare popularizirale i namamile nas njezinim izgledom. Danas je možemo pronaći svugdje, naručiti u dućanima zdrave hrane, stižu nam čak i domaće s Pelješca što me posebno razveselilo, to znači da se uvukla u domove i prepoznali smo okus i kvalitetu.
POVIJEST PINCE
Pronašla sam podatak da pinca navodno potječe iz doba Mletačke Republike i to pojavom dizanog tijesta. Nekada davno, slastice i kolači bili su luksuz koji su si mogli priuštiti samo određeni slojevi društva, a pekle su se samo za najveće blagdane.
Ovo tzv. uskrsno pecivo nosilo se na Veliku subotu na blagoslov u crkvu s ostalom hranom koja se posluživala na Uskrs. U gostima se pak poklanjala kao znak dobrih želja. Pekla se na ognjišću pod čripnjom (pekom) ili u krušnim pećima, a kasnije u špaherima.
OKUS I IZGLED PINCE
Lijepa je, mirisna, žuta i slatka. Žuta boja je od žumanjaka i neki stavljaju, baš kao i u krafne, po 12 komada. Naša je jednostavna, ekonomična sa svega 4 žumanjka i to mi se ponekad čini previše. Miriše na vaniliju, naranču, limun i rum, baš kako volim. I da, naša nema grožđica jer ih ne volim, a vi kako želite. Uvijek možete dodati bilo koje suho voće po želji i igrati se okusima.
Pronašla sam originalni recept za pincu s Brača u koju stavljaju, ni manje ni više, 20 žumanjaka. Kažu da se nekada davno u korizmi nisu smjela jesti jaja pa su ih domaćice na ovaj način nadoknađivale.
Kada razrežete pincu prije pečenja, u sredini možete napraviti malo veći razrez kako biste prije stavljanja na stol, u njega mogli staviti pisanicu. I ovo je stari običaj u nekim dijelovima lijepe naše.
Kako god je zvali, bitno da je na blagdanskom stolu kao prava kraljica uskrsnih slastica, pripremiti je možete i na Veliki petak, a bez problema će ostati svježa i dan nakon Uskrsa.
Sve namirnice neka budu sobne temperature pa sve što je potrebno na vrijeme izvadite iz hladnjaka.
Mlijeko lagano zagrijte da bude mlako, dodajte suhi kvasac, 2 jušne žlice brašna (od gore navedene ukupne količine brašna) i 1 čajnu žličicu šećera (također od ukupne količine za pincu).
Smjesu dobro promiješajte i ostavite sa strane 10 minuta.
U posudu od miksera stavite brašno, dodajte uzašli kvas i sve ostale sastojke.
Upalite mikser na srednju brzinu i nastavkom za tijesto miješajte dok se svi sastojci ne povežu, a tijesto počne odvajati od ruba posude, cca 5 minuta.
Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
Gotovo tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posipali brašno, kratko premijesite pa vratite u posudu za miksanje, pokrijte i ostavite 1h da se diže.
Nakon sat vremena tijesto još jednom premijesite i ponovite postupak dizanja.
Ako tijesto stavite na toplo, skratit ćete vrijeme dizanja. Ja obično upalim pećnicu na 100°C i na štednjak stavim posudu s tijestom.
Nakon drugog dizanja, tijesto ponovno stavite na radnu površinu, premijesite i podijelite na 2 dijela.
Rukama oblikujte 2 lopte koje stavite na veći lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
Sada upalite pećnicu na 180°C ili pojačajte temperaturu ukoliko ste za postupak dizanja koristili pećnicu.
Jaje izmutite vilicom, dodajte 1 jušnu žlicu vode pa još jednom promiješajte i zatim kistom premažite pince.
Nožem napravite na svakoj križ ili X, kako želite pa pospite šećerom ili listićima badema.
Pince ostavite da se dižu još 15 minuta.
Stavite ih u pećnicu i pecite 45 minuta.
Pratite kako dobivaju boju pa čim porumene, prekrijte ih papirom za pečenje i nastavite peći, ovaj postupak služi da pince ne bi izgorjele izvana.
Ukoliko želite extra sočnu pincu, u smjesu možete dodati sitno ribanu jabuku. Također, u tijesto možete dodati grožđice koje ste dan prije namočili u rum. Obavezno ih ocijedite prije dodavanja u smjesu.