ČAROBNA MIRISNA PINCA

( 0 od 5 )
Loading...
  • 2:30 hVrijeme pripreme
  • 45 mVrijeme kuhanja
  • 3:15 hGotovo za
Ispiši recept

Zanimljivo je kako pinca, tradicionalni uskrsni kruh poznat pod nazivom sirnica, zapravo nema nikakve veze sa sirom. Kada sam mužu rekla da pečem sirnicu, zafrknuo je nosom i baš me zanima da li će uopće probati jer misli da unutra ima sira kojeg nije ljubitelj.

Tradicionalno se priprema u Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju, možda zato nikada nije stekla popularnost kod nas doma u djetinjstvu iako smo veliki ljubitelji ovakvih kolača. Zovu je još uskrsni kruh ili pogača. Imam osjećaj da je ovdje u središnjoj Hrvatskoj pinca postala popularna tek unazad nekoliko godina i to od kada su je moderne pekare popularizirale i namamile nas njezinim izgledom. Danas je možemo pronaći svugdje, naručiti u dućanima zdrave hrane, stižu nam čak i domaće s Pelješca što me posebno razveselilo, to znači da se uvukla u domove i prepoznali smo okus i kvalitetu.

POVIJEST PINCE

Pronašla sam podatak da pinca navodno potječe iz doba Mletačke Republike i to pojavom dizanog tijesta. Nekada davno, slastice i kolači bili su luksuz koji su si mogli priuštiti samo određeni slojevi društva, a pekle su se samo za najveće blagdane.

Ovo tzv. uskrsno pecivo nosilo se na Veliku subotu na blagoslov u crkvu s ostalom hranom koja se posluživala na Uskrs. U gostima se pak poklanjala kao znak dobrih želja. Pekla se na ognjišću pod čripnjom (pekom) ili u krušnim pećima, a kasnije u špaherima.

OKUS I IZGLED PINCE

Lijepa je, mirisna, žuta i slatka. Žuta boja je od žumanjaka i neki stavljaju, baš kao i u krafne, po 12 komada. Naša je jednostavna, ekonomična sa svega 4 žumanjka i to mi se ponekad čini previše. Miriše na vaniliju, naranču, limun i rum, baš kako volim. I da, naša nema grožđica jer ih ne volim, a vi kako želite. Uvijek možete dodati bilo koje suho voće po želji i igrati se okusima.

Pronašla sam originalni recept za pincu s Brača u koju stavljaju, ni manje ni više, 20 žumanjaka. Kažu da se nekada davno u korizmi nisu smjela jesti jaja pa su ih domaćice na ovaj način nadoknađivale.

Kada razrežete pincu prije pečenja, u sredini možete napraviti malo veći razrez kako biste prije stavljanja na stol, u njega mogli staviti pisanicu. I ovo je stari običaj u nekim dijelovima lijepe naše.
Kako god je zvali, bitno da je na blagdanskom stolu kao prava kraljica uskrsnih slastica, pripremiti je možete i na Veliki petak, a bez problema će ostati svježa i dan nakon Uskrsa.

Sastojci

  • Osnovni:
  • Dodatno:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Sve namirnice neka budu sobne temperature pa sve što je potrebno na vrijeme izvadite iz hladnjaka.

  • Drugi korak

    Mlijeko lagano zagrijte da bude mlako, dodajte suhi kvasac, 2 jušne žlice brašna (od gore navedene ukupne količine brašna) i 1 čajnu žličicu šećera (također od ukupne količine za pincu).

  • Treći korak

    Smjesu dobro promiješajte i ostavite sa strane 10 minuta.

  • Četvrti korak

    U posudu od miksera stavite brašno, dodajte uzašli kvas i sve ostale sastojke.

  • Peti korak

    Upalite mikser na srednju brzinu i nastavkom za tijesto miješajte dok se svi sastojci ne povežu, a tijesto počne odvajati od ruba posude, cca 5 minuta.

  • Šesti korak

    Tijesto za pincu treba ostati mekanije.

  • Sedmi korak

    Gotovo tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posipali brašno, kratko premijesite pa vratite u posudu za miksanje, pokrijte i ostavite 1h da se diže.

  • Osmi korak

    Nakon sat vremena tijesto još jednom premijesite i ponovite postupak dizanja.

  • Deveti korak

    Ako tijesto stavite na toplo, skratit ćete vrijeme dizanja. Ja obično upalim pećnicu na 100°C i na štednjak stavim posudu s tijestom.

  • Deseti korak

    Nakon drugog dizanja, tijesto ponovno stavite na radnu površinu, premijesite i podijelite na 2 dijela.

  • Jedanaesti korak

    Rukama oblikujte 2 lopte koje stavite na veći lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.

  • Dvanaesti korak

    Sada upalite pećnicu na 180°C ili pojačajte temperaturu ukoliko ste za postupak dizanja koristili pećnicu.

  • Trinaesti korak

    Jaje izmutite vilicom, dodajte 1 jušnu žlicu vode pa još jednom promiješajte i zatim kistom premažite pince.

  • Četrnaesti korak

    Nožem napravite na svakoj križ ili X, kako želite pa pospite šećerom ili listićima badema.

  • Petnaesti korak

    Pince ostavite da se dižu još 15 minuta.

  • Šesnaesti korak

    Stavite ih u pećnicu i pecite 45 minuta.

  • Sedamnaesti korak

    Pratite kako dobivaju boju pa čim porumene, prekrijte ih papirom za pečenje i nastavite peći, ovaj postupak služi da pince ne bi izgorjele izvana.

Savjet

  • Ukoliko želite extra sočnu pincu, u smjesu možete dodati sitno ribanu jabuku. Također, u tijesto možete dodati grožđice koje ste dan prije namočili u rum. Obavezno ih ocijedite prije dodavanja u smjesu.

Call to action banner image
x

Lost Password