Sezona krafni službeno je otvorena!
Krafne, krofne ili pokladnice dobile su naziv po pokladama, starom običaju maskiranja (prerušavanja) pa su tako sinonim za maškare i njihova sezona traje sve do korizme. Potpuno su zavladale internetom, recepti iskaču sa svih strana, stigle su u dućane, slastičarne i polako u naše domove dajući nam onaj predivan osjećaj topline doma, sreće i sjećanja na djetinjstvo uz domaće bakine ili mamine krafne.
Ne znam za vas, ja sam većinu života zazirala od pravljenja krafni misleći kako je gotovo nemoguće napraviti dobro tijesto, dobiti famozni prsten oko krafne te na kraju odličnu krafnu savršenog okusa, bez onog okusa masnoće u ustima. I znate što, totalno sam bila u krivu. Potrebna je dobra volja, malo vremena i strpljenja i ako pratite svaki korak u receptu, nema šanse da vam ne uspiju kao meni.
Teško je riječima opisati naše izraze lica kada krafne uspiju. Svi se skupimo u kuhinji i željno iščekujemo prvu turu koja plane u trenu, a prsten na krafni izazove posebno oduševljenje. To je to, uspjeli smo, vičemo punim ustima dok po njima sipamo još „malo“ šećera u prahu!
Ovog smo se puta poigrali punjenjem s raznim džemovima i domaćom nutellom, dali si oduška jer jednom u godini je doba krafni pa valja uživati.
Uživajte i vi u domaćim krafnama, želim vam što ugodnije i slađe doba pokladnica!
U dublju zdjelu stavite obje vrste brašna i dobro promiješajte.
U manjoj zdjelici izmrvite svježi kvasac, dodajte 3 jušne žličice šećera i 1,5 dcl mlakog mlijeka (odvojite od navedenih 4,5 dcl tako da kasnije u smjesu dodate još 3 dcl).
Sve dobro promiješajte da ne bude grudica, zatim napravite rupu u brašnu, ulijte smjesu s kvascem pa poklopite ostatkom brašna i ostavite sa strane.
Žumanjke odvojite od bjelanjaka, dodajte im šećer i dobro promiješajte mikserom dok se smjesa ne zapjeni.
Zatim dodajte sol, vanilin šećer, aromu vanilije, ulje i preostalo mlijeko.
Kratko sve promiješajte mikserom pa dodajte brašno s kvascem.
Sada sve zajedno miješajte mikserom (nastavak za tijesto), na srednjoj brzini, punih 15 minuta.
Koristite malo jači, po mogućnosti samostojeći mikser.
Neka vas ne brine što će smjesa dugo biti ljepljiva, na kraju će sve dobro ispasti, samo nemojte prekidati miksanje niti dodavati još brašna.
Kada smjesa bude gotova (odvaja se od rubova zdjele za miksanje), odmah stavite grijati ulje u veću, širu posudu (ja sam ulila oko 1 l ulja) i to na najmanjoj vatri. Ulje sam grijala na plinu, na najmanjem plameniku, u poklopljenoj zdjeli.
Čim stavite grijati ulje, rukama uzimajte malo tijesta i stavite na vagu, neka težina bude 55-60 gr.
Oblikujte kuglice, slažite s razmakom na papir za pečenje, prekrijte krpom ili tankim stolnjakom te ostavite 50 minuta da se tijesto digne.
Ulje neka se lagano grije dok god se tijesto diže.
Nakon 50 minuta, kada su kuglice tijesta duplo povećale volumen, provjerite temperaturu ulja koja bi trebala biti oko 180°C što lako možete provjeriti drvenom kuhačom. Donji dio kuhače (kraj drške) uronite u ulje i ako je ulje dovoljno vruće, oko kuhače ćete primijetiti lagane mjehuriće, kao da se ulje počne pjeniti.
Stavljajte jednu po jednu kuglicu u zagrijano ulje tako da donja strana na kojoj su kuglice tijesta „ležale“ bude gore (meni su stale 4 krafne u posudu), poklopite i pecite 2 minute.
Nakon 2 minute maknite poklopac, okrenite lagano krafne i pecite još 2 minute. Kod okretanja ćete vidjeti da se napravio „prsten“ po sredini krafne.
Pečene krafne izvadite iz ulja šupljikavom žlicom, složite na papirnati ubrus i ostavite da se ohlade.
Kada završite s pečenjem, u dijelu prstena napravite tankim nožem rupu i punite po želji.
Prije serviranja pospite šećerom u prahu.
Jaja neka po mogućnosti budu sobne temperature. Ako krafne radite prvi put, predlažem da smjesu napravite od polovine sastojaka (dobit ćete cca 14 krafni) u kom slučaju je duljina miksanja tijesta ista (15 minuta) kao i duljina dizanja tijesta (50 min).