Pitala sam vas neki dan kako vam se sviđa naziv Kruholač i svi ste glasali za. Dobro, naziv nije imao konkurenciju, ali sam bila otvorena za sve vaše prijedloge 🙂 Zašto kruholač? Pa zato jer se ne mogu odlučili je li ovo kruh ili kolač, a onda sam shvatila da s navedenom količinom šećera ispadne kolač, a kada smanjim količinu šećera, ispadne kruh. Pa se tako igram i mijenjam količine, ali moram biti iskrena i priznati da sam ga kao kruh radila više puta zbog sebičnih razloga. Naime, ovaj chia kruholač je toliko ukusan da, kada je sladak, ne mogu prestati jesti, a znate kakve su posljedice. Ali, kada ispadne kruh s manje šećera, već mi dulje potraje 🙂 To su male tajne velikih majstora kuhinje. Ili samozavaravanja. Kako god, bitno da pale! E da, jednom sam napravila varijantu s medom i to sa 70 gr meda i ispalo je fenomenalno. Onda mi je prijateljica nutricionistkinja rekla da med ima više kalorija i da je xylitol bolji izbor pa sam odmah izbacila med kao opciju 🙂
Sada je red na vama na probate, javite dojmove i odlučite da li ćete pripremati kruh ili kolač. Ili će ostati Kruholač 🙂
Namočite chia sjemenke. Ako imate vremena, barem 2 sata. Ako nemate, može i 20 minuta. Što su duže namočene to su mekanije što je meni draže. Vi isprobajte koja je vama varijanta bolja.
Upalite pećnicu na 180°C, a kalup za kruh lagano namažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: bademovo brašno, xylitol, kokosovo brašno, sol i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli pomiješajte istučena jaja, mlijeko, otopljeni maslac i ekstrakt vanilije.
Suhe sastojke dodajte mokrima, ubacite chia sjemenke, promiješajte, izlijte u kalup i stavite peći.
Pecite 60 minuta na 180°C, a zatim još 30 minuta na 110°C.
Umjesto xylitola možete koristiti neki drugi šećer, ali ovo je originalan recept pa ipak pokušajte s njim. Navedena doza šećera je za kolač, a ukoliko smanjite za pola, dobit ćete manje sladak kruh koji će baš biti kao kruh za razne slane namaze. Probajte obje varijante pa odlučite koja vam je bolja.