To je hrana za ptice, kaže moj muž i gleda kako svaki dan jedem skoro jedno te isto, chia puding s raznim dodacima. Kažem skoro isto jer je baza uvijek ista, samo su dodaci drugačiji, ovisno o raspoloženju i čime raspolažem od namirnica. Više-manje su to grčki jogurt i kikiriki maslac, ovisna sam o toj kombinaciji i meni je doručak zapravo hedonistički ritual, mislim da riječima ne mogu opisati koliko ja uživam u tim okusima i kakvu zahvalnost osjećam dok jedem.
Dovoljno vam govori činjenica da sam to jela i na plaži 🙂
Sve si nešto razmišljam da napišem neku pjesmicu o chia sjemenkama koliko ih volim i koliko su zdrave 🙂 Toliko sitne i lagane, a toliko moćne zaslužuju biti na svakom stolu svaki dan i svako tijelo zaslužuje njihove blagodati.
S razlogom ih zovu Super hrana jer sadrže 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne u izgradnji mišića.
Također, izrazito su bogate Omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, manganom, fosforom te cinkom. Gotovo 90% ugljikohidrata koje chia sadrži čine vlakna, a vlaknima za razgradnju nije potreban inzulin te ne podižu šećer u krvi.
Prethodno namočene sjemenke nabubre i stvaraju sluz te gotovo trenutno pružaju osjećaj sitosti (jer su nabubrile i lagano se probavljaju), pospješuju rad crijeva, ubrzavaju probavu, ubrzavaju izlučivanje toksina i sprječavaju zatvor.
Chia sjemenke možete koristiti za napitak, smoothie, puding, u kruhu i kolačima kao zamjenu za jaja, za smjesu za pohanje, kao zdraviji zgušnjivač kod izrade domaćih džemova i pekmeza ili u preljevima za salate.
I na kraju, najzanimljivija činjenica jest da konzumacija svega dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.
Datulje i marelice nasjeckajte pa ih zajedno sa orašastim plodovima i chia sjemenkama stavite u blender ili sjeckalicu.
Nekoliko puta zaustavite i pokrenite blender ili sjeckalicu, a ukoliko je potrebno, malo i promiješajte smjesu prije sljedećeg blendanja.
Sada u blender dodajte sve ostale sastojke i još jednom sve dobro promiješajte.
Probajte rukama napraviti kuglicu od smjese pa ako je previše grudasto, možete dodati još malo tahini paste. Ako je previše mekano, dodajte još malo ribanog kokosa.
Ostavite u hladnjaku cca 30 minuta, zatim oblikujte kuglice i uvaljajte u kokos mrvice ili stavite u manji lim za pečenje na papir za pečenje pa u hladnjak i zatim izrežite na pločice.
Orašaste plodove možete večer prije ili barem 2-3 sata prije namočiti kako biste lakše dobili potrebnu smjesu. Ukoliko nemate blender ili sjeckalicu, kupite mljevene orašaste plodove pa im dodajte sitno sjeckane datulje i marelice, zatim sve ostale sastojke i dobro promiješajte rukama. Chia sjemenke možete namočiti u vodi, možda vam se više svidi okus. U tom slučaju omjer sjemenki i vode neka bude ¼ šalice sjemenki – 1 šalica vode.