Chilli ili Chilli con Carne u izvornom prijevodu sa Španjolskog jezika znači čili s mesom. Kroz povijest je ovo jelo doživjelo mnoge transformacije što je sasvim logično jer ljudi po osobnom ukusu prilagođavaju svako jelo sebi pa tako i ja.
Ponekad stavim kukuruz, ponekad ne, ali grah obavezno iako je navodno chilli u originalu bez graha. U ovom je jelu najvažniji omjer začina, a konačni okus treba biti konkretan i ljutkast. E sad, kako volim eksperimentirati s pivom, posebnom stoutom kojeg doslovno obožavam, odlučila sam pomiješati slatko pivo s ljutim okusom chillija i nisam pogriješila. Oduševljeni smo mirisom i okusom kao i posebnim aromama koje su nastale u ovoj ludoj kombinaciji 🙂
Tražio se tanjur više, a poslužili smo uz omiljenu salatu i naravno stout pivo.
Inače, ovo jelo možete servirati uz pečene ili tostirane (bitno da su hrskave) tortilje koje natrgajte i stavite u zasebnu zdjelicu. Žlica će vam svakako trebati kao i puno samokontrole da sami ne pojedete sve 🙂
Luk i češnjak narežite na kockice, feferonima očistite koštice i narežite ih na sitne komade. Skuhajte kavu i ostavite sa strane
U većem dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk, češnjak i meso i pirjajte dok meso ne dobije smeđu boju.
Dodajte rajčicu, pivo, kavu, rajčicu iz tube i 2 dcl vode.
Dodajte sve začine i pola graha (jedna konzerva), poklopite i kuhajte na laganoj vatri 90 minuta.
Na kraju dodajte ostatak graha i kuhajte još 30 minuta.
Provjerite okus i dodajte začine po želji te poslužite uz stout pivo.
Umjesto narezane govedine u cijelosti možete koristiti mljevenu govedinu. Ukoliko meso nije bilo zamrznuto, višak možete zamrznuti i uživati u jelu nekom drugom prilikom. Jelu na kraju možete dodati kukuruz iz konzerve čime ćete obogatiti okus.