Čak i ja, koja nisam neki veliki ljubitelj čokolade, obožavam ovu tortu, ali čokolada mora biti s minimalno 72% kakaa i manje šećera. Volim gorke čokolade i uz njih mi bolje paše sladoled koji obavezno poslužim uz ovu tortu 🙂 Neki vole i koriste običnu čokoladu za kuhanje, što ne znači da je torta manje ukusna, svatko priprema prema svom ukusu. Posebno volim ovu tortu jer se svi začude: pa kako torta bez brašna! Meni je to zanimljivo kako većina uopće ne zna da se torta može ispeći od samo 2 sastojka. A najvažnije od svega jest što je jednostavna za pripremu pa slobodno možete djecu uključiti u slatke kulinarske tajne, neka iznenade baku i djeda ili prijatelje iz razreda 🙂
Uključite pećnicu na 170 °C, bit će dovoljno zagrijana kad dovršite smjesu za tortu. Kalup za tortu promjera 16 cm obložite papirom za pečenje (višak papira koji strši izvan kalupa odrežite i maknite).
Odvojite bjelanjke i žutanjke, a zatim bjelanjke stavite u hladnjak. Otopite čokoladu na pari - u veliku zdjelu stavite ključati vodu na najjaču vatru, a u drugu manju zdjelu stavite čokoladu. Zdjelu sa čokoladom stavite na zdjelu s vodom, a kada voda proključa, smanjite vatru na pola i miješajte dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
Bjelanjke izradite mikserom – gotovi ste kad se formiraju čvrsti vrhovi.
U ohlađenu čokoladu dodajte žutanjke, dobro promiješajte kuhačom i zatim dodajte polovinu bjelanjaka. Lagano miješajte i zatim polako dodajte ostatak bjelanjaka. Smjesu ulijte u kalup i pecite 30 minuta. Poslužite kada se ohladi.
Prije posluživanje tortu po želji možete posuti šećerom u prahu ili poslužiti uz kuglicu sladoleda. Veliki ljubitelji čokolade, ovu tortu vole preliti s još otopljene čokolade :-) Ukoliko vam dolaze gosti, smjesu poduplajte i stavite peći u kalup promjera 25 – 26 cm. Vjerujte, brzo će nestati!