Pronašla sam na Wikipediji da se čokolada u Hrvatskoj počela proizvoditi u Zagrebu u tvornici Union, koju je 1911. podigao Julije König, a potkraj 1920-ih proizvodila se i u Požegi (tvrtka Nestlé u tvornici Stock). U početku 1930-ih u Union je iz Požege došao Pavao Kapetanić, koji je kao prvi hrvatski majstor te struke vodio proizvodnju čokolade daljnjih četrdesetak godina. Tada je započela i izradba izvornih hrvatskih čokoladnih proizvoda Bajadera i Griotta.
Ne znam za vas, ja griotte ne volim, a bajadera je uvijek bila luksuz i kada sam bila dijete nosila se u goste, liječnicima i učiteljima, a dobivali smo je za Božić ili rođendan. Uvijek je bila posebna s daškom luksuza. Danas se ne sjećam kada sam zadnji put pojela bajaderu niti kada sam bila u Kraš trgovini. Nekada je obilazak te mirisne trgovine bio sastavni dio šetnje gradom, a danas slastice radim doma i većinom zdrave.
No, da se vratimo na njezino veličanstvo čokoladu, koja između ostalog sadrži:
Ja bih rekla da od nje rastu zazubice, izaziva ovisnost, uvijek je dobrodošla i rijetko kada ćemo je odbiti. Ova torta spada u tu kategoriju „uvijek i onda“, posebno zimi kada nas grije i sami pogled na fotografiju. Baš smo si uljepšali nedjelju i veselim se nadolazećim blagdanima kada će ova torta sigurna sam pronaći mjesto na stolu u većini domova.
Mascarpone izvadite iz hladnjaka da prilikom izrade kreme bude sobne temperature.
Čokoladu natrgajte na sitno.
Upalite pećnicu na 150°C i pripremite kalup za pečenje promjera 26 cm te ga obložite papirom za pečenje.
U veću zdjelu stavite brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo, sol i šećer pa promiješajte.
Dodajte jaja, ulje i jogurt pa sve dobro promiješajte mikserom.
Na kraju dodajte vodu i rum, još jednom promiješajte i izlijte u kalup te pecite 50 min.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.
Za kremu na pari otopite čokoladu te ju ostavite sa strane da se kratko ohladi, 5 minuta je dovoljno.
Špatulom u čokoladu umiješajte mascarpone pa smjeru stavite kratko u hladnjak.
Biskvit izvadite iz kalupa i prerežite na pola.
Na prvu polovicu biskvita stavite pola kreme od čokolade, posipajte borovnicama, stavite drugu polovicu biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme.
Ukrasite borovnicama, dobro ohladite i poslužite.
Borovnice možete koristiti svježe ili zamrznute koje ne trebate odmrzavati prije korištenja već ih tako zamrznute stavite u tortu. Umjesto borovnica možete koristiti bilo koje drugo kiselkasto voće ili jednostavno uzmite najdraži pekmez pa ga nanesite na kremu na prvoj polovici biskvita.