ČOKOLADNA TORTA S BOROVNICAMA

( 0 od 5 )
Loading...
  • 15 mVrijeme pripreme
  • 50 mVrijeme kuhanja
  • 60 mGotovo za
Ispiši recept

Pronašla sam na Wikipediji da se čokolada u Hrvatskoj počela proizvoditi u Zagrebu u tvornici Union, koju je 1911. podigao Julije König, a potkraj 1920-ih proizvodila se i u Požegi (tvrtka Nestlé u tvornici Stock). U početku 1930-ih u Union je iz Požege došao Pavao Kapetanić, koji je kao prvi hrvatski majstor te struke vodio proizvodnju čokolade daljnjih četrdesetak godina. Tada je započela i izradba izvornih hrvatskih čokoladnih proizvoda Bajadera i Griotta.

Ne znam za vas, ja griotte ne volim, a bajadera je uvijek bila luksuz i kada sam bila dijete nosila se u goste, liječnicima i učiteljima, a dobivali smo je za Božić ili rođendan. Uvijek je bila posebna s daškom luksuza. Danas se ne sjećam kada sam zadnji put pojela bajaderu niti kada sam bila u Kraš trgovini. Nekada je obilazak te mirisne trgovine bio sastavni dio šetnje gradom, a danas slastice radim doma i većinom zdrave.

No, da se vratimo na njezino veličanstvo čokoladu, koja između ostalog sadrži:

  • Triptofan, esencijalnu aminokiselinukoja sudjeluje u proizvodnji neuroprijenosnika serotonina, a lagano topljenje čokolade na jeziku potiče lučenje endorfina (prirodnih hormona sreće), koje tijelo prirodno proizvodi i za vrijeme vođenja ljubavi
  • Anandamid, prirodni opijat, ali u malim količinama
  • Feniletilamin, tvar koja se nalazi u mozgu, posebno kod zaljubljenih osoba, a pretvara se u dopaminu centrima za zadovoljstvo, dijelu mozga gdje se inače doživljava i orgazam
  • Visoke količine antioksidansa, koje pridonose smanjenju rizika od narazličitijih bolesti pa i raka. Tako flavonoidikoji se nalaze u svim biljnim proizvodima, daju trpak okus i onemogućavaju oksidaciju masnih tvari u krvotoku i arterosklerozu (začepljenje arterija)

Ja bih rekla da od nje rastu zazubice, izaziva ovisnost, uvijek je dobrodošla i rijetko kada ćemo je odbiti. Ova torta spada u tu kategoriju „uvijek i onda“, posebno zimi kada nas grije i sami pogled na fotografiju. Baš smo si uljepšali nedjelju i veselim se nadolazećim blagdanima kada će ova torta sigurna sam pronaći mjesto na stolu u većini domova.

 

 

Sastojci

  • Za biskvit:
  • Za kremu:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Mascarpone izvadite iz hladnjaka da prilikom izrade kreme bude sobne temperature.

  • Drugi korak

    Čokoladu natrgajte na sitno.

  • Treći korak

    Upalite pećnicu na 150°C i pripremite kalup za pečenje promjera 26 cm te ga obložite papirom za pečenje.

  • Četvrti korak

    U veću zdjelu stavite brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo, sol i šećer pa promiješajte.

  • Peti korak

    Dodajte jaja, ulje i jogurt pa sve dobro promiješajte mikserom.

  • Šesti korak

    Na kraju dodajte vodu i rum, još jednom promiješajte i izlijte u kalup te pecite 50 min.

  • Sedmi korak

    Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.

  • Osmi korak

    Za kremu na pari otopite čokoladu te ju ostavite sa strane da se kratko ohladi, 5 minuta je dovoljno.

  • Deveti korak

    Špatulom u čokoladu umiješajte mascarpone pa smjeru stavite kratko u hladnjak.

  • Deseti korak

    Biskvit izvadite iz kalupa i prerežite na pola.

  • Jedanaesti korak

    Na prvu polovicu biskvita stavite pola kreme od čokolade, posipajte borovnicama, stavite drugu polovicu biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme.

  • Dvanaesti korak

    Ukrasite borovnicama, dobro ohladite i poslužite.

Savjet

  • Borovnice možete koristiti svježe ili zamrznute koje ne trebate odmrzavati prije korištenja već ih tako zamrznute stavite u tortu. Umjesto borovnica možete koristiti bilo koje drugo kiselkasto voće ili jednostavno uzmite najdraži pekmez pa ga nanesite na kremu na prvoj polovici biskvita.

Call to action banner image
x

Lost Password