Ova je torta nastala spontano, iz glave, za rođendan mom mužu. Pa nije svaki dan 50-i rođendan 🙂
Kako ja inače najviše volim improvizirati u kuhinji, tako sam i taj dan kao iznenađenje improvizirala i nastalo je ovo čudo koje je podiglo neviđenu prašinu na društvenim mrežama. Tražili ste recept, naručivali za rođendane, lajkali, komentirati i shvatila sam još jednom kako ništa tako dobro ne spaja ljude kao hrana. Točnije, kao jagode i čokolada 🙂
Da ne zaboravim, muž je bio oduševljen, a ja zadovoljna. Dobitna kombinacija!
Torta je vrlo jednostavna i baš volim kad je ovako „messy“, dobije neki neodoljivi šarm. Dobro ju ohladite i poslužite, nitko neće ostati ravnodušan! Od voća možete koristiti i trešnje, višnje, borovnice ili što god vam drago.
Kalup za tortu 26 cm obložite papirom za pečenje.
Maslac i čokoladu stavite topiti na paru.
Za to vrijeme jaja i šećer pjenasto izmiksajte pa dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje. Promiješajte da se sastojci prožmu.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i sodu bikarbonu pa dodajte u smjesu šećera i jaja. Dodajte mlijeko i promiješajte mikserom.
Dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sve lagano, ali dobro promiješajte kuhačom.
Smjesu stavite u kalup i pecite 40 minuta. Ohladite prije stavljanja kreme i jagoda.
Vrhnju za šlag dodajte šećer pa izmiksajte u šlag, samo pazite da ne bude previše čvrst.
Stavite šlag u hladnjak i za to vrijeme operite, očistite i narežite jagode. Nekoliko cijelih ostavite za ukras.
Biskvit prerežite na 3 dijela (3 kore) pa svaku premažite šlagom na koji posložite jagode i tako redom. Na zadnju koru također stavite šlag i ukrasite jagodama.
Maslac nemojte zamijeniti margarinom jer je okus bitno drugačiji i varijanta s margarinom je nezdravija. Kada tučete vrhnje za šlag, nemojte pretjerati i pazite da ne bude previše čvrsto.