Priča o čokoladi seže u drevnu prošlost kada su je smatrali hranom bogova, odnosno pićem bogova budući da se stoljećima konzumirala u obliku napitka.
Europu je čokoladom blagoslovio Kolumbo tek u 16. stoljeću, a Europljani nisu prihvaćali okus čokolade koji je bio previše gorak za njihova nepca pa su prekrojili recepturu i dodali med, šećer i cimet.
Meni najzanimljive jest da je pregled europskih rukopisa od 16. do 20. stoljeća otkrio više od stotinu različitih medicinskih primjena kakaoa i čokolade. Razlikuju se tri osnovna smjera indikacija:
1. Terapija pothranjenih bolesnika
2. Terapija za stimulaciju živčanog sustava apatičnih, iscrpljenih i slabih bolesnika
3. Terapija za probavne smetnje – smatralo se da kakao stimulira rad želuca, bubrega i crijeva
Pozamašan popis tradicionalnih terapijskih primjena čokolade uključuje i anemiju, nedostatak apetita, mentalni zamor, slabu produkciju majčinog mlijeka, vrućicu, giht, bubrežne kamence te oslabljen libido. Čokoladna pasta bila je medij koji se u prošlosti koristio kao nosač za različite vrste lijekova, a bila je idealna za maskiranje gorkih farmakološki aktivnih tvari.
Ono što svakako znamo je da čokolada popravlja raspoloženje djelujući na hormon serotonin, a glavni sastojak kakao sadrži antioksidanse. Što je viši postotak kakaa to je čokolada njima bogatija. I sigurna sam da se svi možemo složiti kako je život bez čokolade nezamisliv, a ovaj će vam kolač to i dokazati. Sigurno će vam popraviti raspoloženje 🙂
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za tortu promjera 21 cm pa ga premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama po dnu i cijeli rub.
Brašno pomiješajte s brašnom za pecivo i kakaom.
U drugoj posudi pjenasto miksajte jaja i šećer, polako dodajte ulje i brašno te na kraju dodajte mlijeko.
Ulijte u kalup i pecite 30 minuta.
Za to vrijeme zagrijte mlijeko i vanilin šećer pa vrući kolač prelijte polako na način da nakon svakog zalijevanja pričekate da se mlijeko fino upije.
Ukrasite svježim smokvama i poslužite.
Kakao možete zamijeniti čokoladom u prahu, obično ulje kokosovim, a obično mlijeko bademovim ili nekim drugim biljnim. Umjesto smokava možete koristiti bilo koje drugo svježe ili zamrznuto voće po želji ili jednostavno možete izostaviti voće te kolač poslužiti uz još čokolade ili sladoled.